Het mag nog nét: boerenkool, maar dan anders
,,We gaan op de Italiaanse toer!”
Nu het einde van de winterperiode in zicht is, richt Sharon de Miranda nog één keer haar pijlen op een typisch Nederlandse groente: boerenkool. ,,Maar daar maken we nu eens geen stamppot van, maar gaan we gebruiken bij een van de twee Italiaanse gerechten die ik heb geselecteerd.” Wel even opletten bij het bakken van de pijnboompitjes en het frituren van de boerenkool, zo waarschuwt onze tv-kok: ,,Het gaat bliksemsnel!”
Pasta pesto met gebakken zalm en gefrituurde boerenkool
Het boodschappenlijstje:
1 Bosje basilicum
300 gr. pasta naar keuze
50 gr. pijnboompitten
2 teentjes knoflook
2 dl. olijfolie extra Virgin
40 gr. Parmezaanse kaas
50 gr. fijngesneden boerenkool
4 zalmfilets
Peper/zout
Bereiding voor 4 pers.:
Kook de pasta gaar. Maak ondertussen de pesto: zet een pannetje op een laag vuurtje wat olijfolie. Bak de pijnboompitten hierin vervolgens goudbruin. Blijf tijdens ze het bakken in beweging houden. Zodra ze goudbruin zijn, haal je ze uit de pan en leg je ze op een koud bord zodat ze kunnen afkoelen.
Doe de basilicum in de keukenmachine samen met de Parmezaanse kaas, knoflook, olijfolie en de pijnboompitten en maal alles fijn.
Als de pasta gaar is, roer je er 4 eetl. pesto aan toe.
Doe wat olijfolie in een pan op hoog vuur en leg de zalm er op de huidkant in. Keer de vis als ‘ie voor 2/3 is gegaard. Eenmaal omgedraaid, bak je de zalm nog 1 of 2 min. Breng evt. op smaak met peper en zout.
Verhit een laagje zonnebloemolie tot 180 gr. in een hapjespan. Zorg ervoor dat de boerenkool goed droog is, anders gaat het vocht spetteren en dat is gevaarlijk. Frituur de boerenkool knapperig. Dit duurt slechts 30 seconden. Kijk uit dat hij niet verbrandt en bitter wordt!
Haal de boerenkool uit de pan, laat uitlekken op een servetje of keukenpapier en strooi er een klein beetje zout op.