Dít kookt Tonny Eyk met de kerst
Tonny Eyk maakt zijn reputatie van Bourgondiër helemaal waar. De meesterpianist en componist, bekend van talloze liedjes en tunes, heeft een kookboekenverzameling waar je u tegen zegt. En bovendien weet ‘Teun’, zoals hij door zijn vrienden wordt genoemd, heel erg goed de weg in de keuken. De onvermoeibare muzikant heeft voor de lezer van Ditjes en Datjes een paar goude tips voor deze kerstdagen.
,,Absoluut eenvoudig te maken, niet moeilijk, en het is een feestje voor de gasten”, aldus Eijk, die bovendien ook nog eens wereldberoemd is met zijn gerecht voor Nieuwjaarsdag. ,,Zuurkool met spek, het nieuwe jaar geen geldgebrek’, is het devies.
Voorlopig kunnen we aan de slag met de kerstrecepten van Tonny Eijk. Om te beginnen met de borrelhapjes. We blijven dan in Japanse sferen met een keuze voor vishapjes. En daarna gaan we naar een wat meer klassiek hoofdgerecht.
Tonny Eyk wenst alle lezeres een gelukkig kerstfeest toe. ,,Smullen maar!”
JAPANSE HEERLIJKHEDEN ALS KERSTHAPJES
1.
Gebruik een mooi groot bord of een schaal. Vul een kom met mayonaise. Daarna dan zo’n 100 gram Mierikwortel-saus uit een potje toevoegen, 3 eetlepels zure room of crème fraîche en meng het vervolgens het geheel tot een saus!
Kies als ondergrond dun gesneden volkorenbrood, snij er rechthoekjes of cirkels uit en beleg het met dunne plakjes gesneden zalm. Vervolgens doe er met een theelepel wat van de pittige saus over de zalm.
2.
Koop een pakje zeewier. Uitstrijken en verdelen op een plat bord. Garneer de randen (rond het bord) met wat stukjes ijsbergsalade en hierop (geschilde) komkommer (in stukjes). Snij rauwe zalm, zonder vel in blokken (hapklaar, uiteraard groter dan de komkommerstukjes). Het snijden gaat het beste met zalm uit de vriezer, die bijna ontdooid is. Hierbij kun je ook rauwe tonijn uit een diepvries gebruiken en op dezelfde wijze behandelen. Leg de stukjes zalm en tonijn op de zeewier.
Presenteren met Kikomansojasaus met daarin wasabi en ingelegde roze gember.
3.
Gebruik vier vijgen en verdeel iedere vijg in 4 stukjes.
Verdeel Prosciutto di Parma, de overheerlijke gedroogde rauwe ham uit de Italiaanse provincie Parma, over de 12 stukjes. Steek in ieder hapje een blaadje basilicum en een prikkertje.
KERSTNACHT
01.00 uur: na het kerkbezoek een snee goed gevulde kerststol met hierbij een glas champagne of Prosecco.
EERSTE KERSTDAG
Kip- of Kalkoenrollade
Koop een mooie kip – of kalkoen-rollade van een kilo. Insmeren met wat peper, zout, nootmuskaat, kerrie en wat sojasaus pas op: niet teveel)
Braadt de rollade in boter, zo’n +/- 5 tot 10 minuten in een braadpan, zorg dat deze rondom een mooi bruin kleurtje krijgt. Plaats hierna de braadpan met rollade in een voorverwarmde oven op 150°C. Voor een rollade van 1 á 1,2 kg moet je rekenen op zo’n 45 min. Controleer tegen het einde van de braadtijd met een kernthermometer regelmatig de temperatuur. De rollade is klaar als het binnenste van de rollade zo’n 72 graden is. Haal de rollade met de pan uit de oven en laat deze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Tip: heb je geen kernthermometer kijk dan of de saus helder van kleur is!
Gebakken aardappelen, met knolselderij: gebruik voor 4 personen een ruime pan om op het vuur te zetten:
Twee kleine uien pellen en in dunne ringen snijden. De prei wassen en in kleine stukjes snijden, de gepelde teentjes knoflook pletten. Hierna alles in een grote pan bakken en met ruim (!) boter aanbraden, eerst de uien, zo’n 10 minuten zachtjes lichtbruin bakken, de gehakte teentjes knoflook toevoegen en de gesneden prei.
Hierna de aardappels in plakjes van 1/2 cm dik (als patat frites) snijden en knolselderij in kleine blokjes. Het geheel in de pan wat uitspreiden en roeren. Zorg er voor dat het niet kan aanbakken. Strooi wat tijm (denk aan een theelepel) over het aardappelgerecht en bak het geheel gaar…..oppassen dat het geen puree wordt!
Als de rollade en het aardappelgerecht klaar zijn, moet het worden samengevoegd, ook de jus. Eerst de rollade in plakken snijden (even op een bord plaatsen. Houd rekening met het aantal personen. Het gerecht bestrooien met wat zout, peper (en dan wat roeren) hierna de plakken vlees weer in de pan plaatsen en dan de klein gesneden snippers peterselie (zo’n 3 theelepels) over het gerecht strooien.
ADVIES:
Begin met het aardappelgerecht wanneer de kip of kalkoen bijna gaar is. Het aardappelgerecht kan ook enige uren eerder worden gemaakt en hierna in de oven worden opgewarmd (kies dus een pan die in de oven past).
Kopen:
Boter, 2 kleine uien, 1 prei, 1 kilo vastkokende aardappels, 5 takjes peterselie, zo’n 300 gram. Een stuk knolselderij van 300 gram, 4 teentjes knoflook, tijm, peper en zout
Presenteer een salade: met IJsbergsla, in plakjes gesneden geschilde komkommer, bleekselderij (stengels schillen en naar believen in stukjes snijden) , kleine ui (één of twee in snippers snijden), wat kleine tomaatjes, kleine augurken en geraspte wortels…..Als saus: eigen gemaakte mayonaise (eventueel met een theelepel mosterd) en een half theekopje melk, room of crème fraîche. De saus roeren en bij de salade presenteren