Sharon legt moeder in de watten
,,Speciaal voor alle moeders in het land heb ik twee recepten gekozen, die hoog door dames worden gewaardeerd”, zegt DenD tv-kok Sharon de Miranda. ,,Voor de vrouwen die van zoet houden heb ik een heerlijk, frisse cheesecake. En wie meer van hartig houdt, kan kiezen voor het maken van gepocheerde eierendie we heel chique Eggs Benedict noemen. Fijne moederdag!”
Cheesecake met gember, sinaasappel en munt
Het boodschappenlijstje:
400 gr. roomkaas naturel
400 gr. volle Franse kwark
180 gr. suiker
20 gr. vanille suiker
3 cm. verse gember
1 sinaasappel
15 blaadjes munt
3 eieren
200 gr. kandijkoeken
80 gr. roomboter
Bereidingswijze voor 12 stukken:
Verwarm de oven voor op 175 gr. Verkruimel de kandijkoeken in de keukenmachine. Het je die niet? Plaats de koekjes dan in een plasticzak en rol ze fijn met een deegroller of fles.
Smelt de boter en meng deze door de koekkruimels. Bekleed de bodem van de springvorm (diameter 24 cm) met bakpapier en verdeel het koekmengsel over de bodem van de springvorm, druk het aan met de bolle kant van een lepel.
Meng de roomkaas, yoghurt, vanille suiker en de suiker met een mixer goed door elkaar. Voeg er 1 voor 1 de eieren aan toe en blijf alles mixen totdat de suiker is opgelost. Schil de gember en rasp deze helemaal op, was de sinaasappels en rasp de schil eraf, snijd de munt fijn en roer deze 3 ingrediënten met een spatel door het beslag. Giet het vervolgens in de springvorm en bak de taart 40 min. af in de voorverwarmde oven.
Daarna draai je de ovenstand terug naar 100 gr. Laat de taart nog 20 min. in de oven staan. Als de taart nog niet goed stevig is, laat deze dan nog enkele min. in de uitgeschakelde oven
staan. Laat de taart 1 uur buiten de koelkast tot kamertempratuur afkoelen en zet de taart daarna minimaal 1 uur in de koelkast . Voordat je de cheesecake aansnijdt.
Eggs Benedict met gerookte zalm en groene asperges
Het boodschappenlijstje:
500 gr. verse groene asperges
Sneetjes brood naar keuze
100 gr. gerookte zalm
250 gr. roomboter
1 eetl. water
1 theel. mosterd
3 eetl. azijn
Zout
12 eieren
Bereidingswijze voor 4 personen:
Smelt voor de Hollandaise saus op laag vuur de boter. Haal de pan van het vuur als de boter zich verdeeld heeft in een heldere bovenlaag en een troebele onderlaag (onder zijn de eiwitten). Schenk voorzichtig de heldere bovenlaag in een kom. Stop als de eiwitten meekomen.
Splits 4 eieren en doe het eigeel in een vuurvaste kom met 1 eetl. water. De eiwitten gebruik je niet. Neem een ruime pan met kokend water en zet hierop de kom met het eigeel. Let erop dat de kom het water niet raakt. Schenk de azijn erbij en klop het voor ongeveer 5 min. supersnel met een garde tot een mooie, dikke saus.
Als de saus blijft hangen aan de garde, dan is de saus perfect. Neem de kom van de pan en roer de geklaarde boter er druppelsgewijs door, blijf flink kloppen tot dat de boter er helemaal in zit. Breng het op smaak met de mosterd en evt. peper en zout.
Grill de asperges en rooster het brood. Doe in de pan met gekookt water (die je hebt gebruikt voor de saus) een scheutje azijn. Draai het vuur laag. Breek 1 ei voorzichtig in een koffiekopje, en laat het in het water glijden. Na 3 min. is het ei gaar, doe hetzelfde met de rest.
Schep de eieren met een schuimspaan uit de pan. Maak je bord gezellig op met de toast, asperges, plakjes gerookte zalm, gepocheerde eitjes en de heerlijke Hollandaise saus.