In de aanslag!

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Hans Jacobs

De maand maart is de periode dat heel wat mensen met allerlei middelen de groene aanslag op hun buitentegels, klinkers en van de oprit te lijf gaan. Meestal gebeurt dit in combinatie met het bestrijden van mos. Ook houtwerk, betonnen ornamenten en tuinmeubelen worden meegenomen.

Groene aanslag ontstaat vooral op schaduwrijke plekken. Als u eens flink gaat snoeien, zult u merken dat de alg op uw stenen ook vermindert omdat het zonlicht weer een kans krijgt.

Er zijn talloze manieren om aanslag te bestrijden en om weer kleur te geven aan uw buitenstenen.

Het meest agressieve middel is chloor, maar dit is milieuonvriendelijk en slecht voor uw planten. Wel effectief is een hogedrukreiniger. Met een krachtige motor spuit u de alg snel naar het Hiernamaals.

Er wordt echter beweerd dat door de kracht van de straal het oppervlak van de steen poreuzer wordt en de groene aanslag weer snel terugkomt. Ik vind dat een beetje overdreven. Ik gebruik dit middel om een andere reden niet, want je spuit ook het zand tussen de klinkers weg waardoor je eerder verzakkingen krijgt.

Er zijn ook allerlei groene aanslagverwijderaars te koop. Als u een kleine oppervlakte moet ontgroenen, is dit een prima alternatief, zeker als het middel biologisch afbreekbaar is.

Het werkt nog beter in combinatie met een (rug) nevelspuit want u hoeft alleen maar te nevelen en niet te schrobben. Daardoor is het ook voor grote oppervlakten ideaal, maar ook voor houten schuttingen en tuinmeubelen. Na een paar dagen ziet u het resultaat.

Schoonmaakazijn is het voordeligste middel en het is ook nog redelijk milieuvriendelijk. Als u een flinke oppervlakte van de groene gloed wilt ontdoen, let dan op de aanbiedingen en koop, als dat kan, grote flessen van drie tot vijf liter.

Ik verspreid elke keer een beetje azijn over de stenen en zorg met een bezem dat alle plekjes nat worden. Binnen een week zal de meeste aanslag verdwenen zijn. Azijn niet in een nevelspuit gebruiken. Daar kunnen de rubberen onderdelen niet tegen.

Oudere mensen zweren bij Biotex. Het poeder wordt over de tegels verspreid. De enzymen in dit wasmiddel eten als het ware de algen op.

Werk altijd bij zonnig weer en het moet bij voorkeur niet binnen 24 uur gaan regenen.

Tags

ACHTERTUINHUISTIPSTUINTUINIEREN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck