Ga op zoek naar cultuur, ambacht en culinair
Authentiek Antwerpen biedt veel meer dan shoppen
Van een onzer verslaggevers
Laat ik maar gelijk beginnen met het prijsgeven van een geheim. Wie Antwerpen bezoekt, doet er slim aan de auto te parkeren aan de línkeroever van de Schelde, dus aan de overkant van het Centrum. Geen gezeur met files en eenmaal op de terugweg ben je weer snel op de ring.
Voor een paar luttele euro’s parkeer je je voertuig aan het Frederik van Eedenplein. Je wandelt door de Sint-Annatunnel, een imposant bouwwerk onder water van pakweg zeshonderd meter lang, op 32 meter diepte. De allereerste keer is een belevenis van jewelste. Je staat opeens middenin het centrum van deze heerlijke havenstad.
Vervolgens zijn de wonderen de wereld niet uit. Want rechts van de uitgang van de tunnel aan het Sint-Jansvliet val je letterlijk met je neus in de boter: restaurant Het Nieuwe Palinghuis ligt meteen rechts aan het pleintje. Ik at er een dikke 20 jaar geleden met een bekende Nederlandse tv-maker hun ‘Paling in ’t groen’, de Belgische specialiteit bij uitstek. De chefkok Erik Haentjens is de culinaire held van de traditionele Belgische/Franse keuken en kookt er al decennia. ,,Paling is koning in dit visrestaurant”, schrijft de inspecteur van Michelin in de rode eetgids over dit eetpaleisje.
Antwerpen is natuurlijk een prachtige winkelstad. Het is de koekstad, de diamantstad en hét domein van burgemeester Bart de Wever, de politicus die premier van het rijke Vlaanderen wil worden.
Alle grote modemerken, inclusief de Brabantse schoenkoning Floris van Bommel, hebben er inmiddels hun zogenaamde brandstores. Aan de populaire Meir vechten de grote winkelketens om de gunst van de bijna 600.000 Antwerpenaren en de vele toeristen.
Maar het is juist de combinatie van horeca, rijke cultuur (met uiteraard het Rubenshuis voorop) en de weelderige rijkdom die het zo goed doet. Want vergeet niet dat Antwerpen het hart is van het rijkste deel van Europa.
Wie echter zijn best doet, kan doordringen tot het andere Antwerpen. Kleine, ambachtelijke winkeltjes, brouwerijen, zoals De Koninck (mét museum), cafés zonder toeristen en de plekjes net buiten het centrum. Met de stadsfiets (gemakkelijk te huren op straat) ben je in een mum van tijd op ’t Eilandje waar de opgeknapte pakhuizen je brengen in de wereld van haven en water. In restaurant Het Pomphuis, in art nouveau-stijl, kies je uit de rijk gevulde viskaart voor een lunch of diner.
Vandaar ook het zwak voor Het Nieuwe Palinghuis, omdat de kaart niet hip is en de kwaliteit echt fantastisch. Beroemde Antwerpse cafés als Het Elfde Gebod, Paters Vaetje en De Vagant, u weet wel in de buurt van de Grote Markt, gaan ten onder aan het meedogenloze toerisme, dat ook in Antwerpen huishoudt. Het is de kunst op zoek te gaan naar de authentieke Antwerpse pleisterplaatsen. En die zijn er voldoende. Antwerpen presenteert zich graag als een ‘wereldstad in zakformaat’ met alle gevolgen van dien, zoals we die ook in Amsterdam aantreffen.
Wie de Sint-Annatunnel uitloopt en rechts aanhoudt komt in de Steenhouwersvest met onder meer de prachtige winkel in bedlinnen Marie-Marie en talloze modewinkels, voor jong en oud. Maar ook verderop in de Korte Gasthuisstraat met bakkerij Goossens (probeer daar de specialiteit het roggeverdoemmeke) of in de Schrijnwerkerstraat 14 bij bij Désiré de Lille met de Antwerpse wafels, zijn voor u als dagtoerist handige tips.
Wie kiest voor een dagje Antwerpen, weet wat er op het menu staat: winkelen, lekker eten en inderdaad cultuur. Bezoek de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, een Gotische kruiskerk met een 123 meter hoge kerktoren (niet gratis) en het Rubenshuis, waar Peter Paul Rubens in zijn atelier zijn beroemde schilderijen maakte. Of stippel een route uit langs de galeries of plan een bezoek aan een comedyshow.
Weg van de traditionele, toeristische plekjes is het devies. Ga maar eens naar de Modewijk in en om de Steenhouwersvest en de Kloosterstraat, het modemarktje (Markt van Morgen) of bezoek de wijk ’t Zuid. Het is hier trendy en hip met ook een ander favoriet restaurant : Fiskebar aan de Marnixplaats 11. Dat wordt nu gezien als het allerbeste visretaurant van Antwerpen.
Ook de rafelranden van deze Belgische stad, zoals de rosse buurt, tegenwoordig beperkt tot de Vervesrui, de irritante vrijgezellenfeesten met dronken Nederlanders of de drommen toeristen, moet je op de koop toenemen. Want ook dat hoort bij deze wereldstad aan de Schelde.
Bereikbaar
Met de auto kunt u op de ring rond Antwerpen – vooral door wegwerkzaamheden – in een filefuik belanden. Desondanks is het nog goed te doen en parkeergelegenheid is er voldoende en betaalbaar.
Met de trein naar hartje Antwerpen is natuurlijk een goed alternatief. Van Amsterdam naar Antwerpen met de Thays kost vijf kwartier en goedkoop is het bepaald niet. Voordeel is wel dat u aankomt in het schitterende Central Station aan het Koningin Astridplein.