Zuid-Spanje gaat komend weekend naar de 40 graden
De zomer is begonnen in Zuid-Spanje. In een aantal grote steden, zoals Cordoba en Sevilla, stijgt het kwik komend weekeinde naar maar liefst 40 graden Celsius. De hitte slaat in 2024 vroeg in het zomerseizoen toe, voorspelt het Spaanse KNMI, Aemet. Het is de eerste hittegolf van 2024!
Dat betekent in ieder geval heerlijke tropische avonden, maar overdag is het puffen naast de goed gevulde koelkast en vooral de airco op hoge toeren laten draaien. De minimum temperaturen in de populaire regio Malaga schommelen de komende dagen zo rond de 20 graden. Overigens is het gedeeltelijk bewolkt, terwijl zelfs mist niet wordt uitgesloten.
Hartje zomer
Normaal worden dit soort hoge temperaturen alleen genoteerd in hartje zomer. Zelfs voor Spanjaarden is dit ongewoon. Stedelingen trekken op dit soort dagen massaal naar de kuststreek om daar verkoeling te zoeken.
De maximumtemperaturen zullen blijven stijgen aan de westelijke Middellandse Zeekust en met weinig verandering in de rest van Andalusië. ,,We hebben een week voor ons met nauwelijks neerslag in de hele regio en met temperaturen die aanzienlijk boven normaal liggen voor de tijd van het jaar,” zo wordt gewaarschuwd.
Zwembad met water…
Spanje kampt al enkele jaren met toenemende droogte en dat maakt vooral de toeristische sector nerveus. Dankzij de hevige regenval in het voorjaar werden de waterbassins weer wat beter gevuld in Andalusië en werden noodmaatregelen uitgesteld. Een eventueel verbod op het vullen van de zwembaden was voor velen een nachtmerrie. Dat zou een absolute ramp zijn voor het toerisme, maar dat gevaar is dit jaar afgewend.
Een speciaal ingestelde ‘droogtecommissie’ zint wel op toekomstbestendige maatregelen om de watervoorziening te garanderen. Voor Zuid-Spanje, een toevluchtsoord voor een toenemend aantal toeristen (Malaga Airport groeit als kool), noodzakelijk. Andalusië en de regio Alicante is enorm in trek bij Noord-Europeanen, die er een tweede huis kopen of zelfs resident worden. Nederland behoort tot de top 5, maar ook Scandinaviërs, Duitsers en Belgen investeren in het ‘Florida’ van Europa.