Cavia en konijn: begrijpen zij elkaar?
Cavia’s en konijn zijn verschillende diersoorten met overeenkomsten, maar ook met veel verschillen. Vaak begrijpen ze elkaar helemaal niet door ander gedrag en kunnen beiden ongelukkig zijn.
door Thera Kuper-Heij, Tinley Gedragstherapeut voor dieren
Een konijn is geen knaagdier is en heeft ook andere eetgewoonten. Cavia’s eten meer noten en zaden dan konijnen. Cavia’s hebben meer proteïne nodig en ze kunnen zelf geen vitamine C aanmaken. Ze hebben dus hun eigen samengestelde hardvoer nodig. Beide diersoorten moeten dagelijks lekker vers hooi als belangrijkste voedsel tot hun beschikking hebben. Ze eten ook verse of gedroogde groente en kruiden. Maar het zoeken naar voedsel is verschillend. Knaaghout is voor het gebit van cavia’s noodzakelijk, voor konijnen een fijne bezigheid.
Konijnen lossen een meningsverschil met een soortgenoot graag op door te grommen, te krabben en te bijten. Bijvoorbeeld bij voer of een fijne ligplaats. Een ander konijn kan terugvechten of gemakkelijk ontkomen door weg te rennen en weg te springen. Bij cavia’s is dat anders: Ze dreigen met geluiden naar soortgenoten en vermijden het liefste bijten en vechten. Ze kunnen niet hard wegrennen of springen. Dus een konijn kan een cavia behoorlijk verwonden, zonder dat de cavia iets terug kan doen.
Cavia’s gebruiken verschillende geluiden om met elkaar te communiceren, Konijnen doen dat niet. Voor een cavia is het dan ook niet leuk om met een konijn samen te wonen omdat het konijn niet snapt wat de cavia bedoeld en konijn zegt nooit iets terug.
Voor prooidieren is schuilen echt belangrijk. Cavia’s blijven bij al hun activiteiten het liefste zo veel mogelijk in de beschutting. Konijnen zijn graag in de openheid en willen schuilen als ze gevaar vermoeden of extra rust willen.
TIPS van de Tinley gedragstherapeut
Tip 1: knagen en eten:
Cavia’s zoeken hun eten het liefst op beschutte plaatsen. Je kunt het eten verstoppen onder grote plukken hooi en onder afdakjes. Konijnen zoeken het liefste naar eten in het open veld. Voor konijnen kun je het voer heel goed los strooien in schoon hooi midden in het hok, waar konijnen met hun neus en graafpootjes het eten kunnen zoeken. Beide dieren zijn blij met dikke en dunne takken om te knagen. Bijvoorbeeld wilg, notenhout of berkenhout.
Tip 2: agressie en schuilen:
Om te voorkomen dat de konijnen de cavia’s verwonden, hebben cavia’s veel lage schuilmogelijkheden nodig. Kleine huisjes en afdakjes waar ze goed onder passen. Met planken kunnen paadjes en doorgangen gemaakt worden, waar de cavia’s langs kunnen wandelen. Door er hooi overheen te leggen hebben de cavia’s prachtige beschutte mogelijkheden. Boven de schuilhuisjes kunnen hoge ligplaatsen en schuilplekken voor de konijnen gemaakt worden.
Tip 3: Toch samen:
Mits de konijnen de cavia’s met rust laten, kunnen 2 cavia’s en 2 konijnen met elkaar samenwonen. Zo hebben ze elk hun eigen maatje. Zorg dat de cavia’s hun eigen beschutting en paadjes hebben in het verblijf, waar ze kunnen babbelen met elkaar en hun eigen eten kunnen zoeken. Als u wat grotere konijnen heeft, dan passen ze niet onder de schuilhuisjes van de cavia’s. De konijnen hebben graag hoge ligplaatsen en een mogelijkheid om te rennen en te springen.