Zó houdt Joost Klein Songfestival-fans in zijn greep!
Nederland mikt op Eurovisie Songfestival-goud met Joost Klein. Zijn ‘Europapa’ blaast nieuw leven in happy hardcore – een nummer zo aanstekelijk dat het schreeuwt om de twaalf punten!
Voordat Joost Klein ook maar één stap op het podium in Malmö heeft gezet, bewijzen miljoenen streams, likes en views: de hype rond ‘Europapa’ is echt. De track laat niemand koud, zo veel is zeker. ‘Europapa’ trekt wel weer die typisch Nederlandse lijn: je bent er dol op of je gruwt ervan. Maar de digitale adoratie? Overweldigend! Fans – van baby’s en baby boomers tot Orgel Joke – vallen massaal voor zijn lach op TikTok en YouTube.
Kippenvel
Joost zet niet alleen aan tot ‘hakken’ op de beat of tot het opzwepen van de dansvloer. Hij raakt ook een teer plekje. Als hij zijn vader aan het einde van de song bedankt, staan zelfs de grootste stuiterballen even stil – kippenvel gegarandeerd. YouTuber Jana uit Engeland zegt: „Je kunt niet níet dansen op dit lied. Het gaat van absolute gekte naar gevoeligheid met die foto uit zijn kindertijd. Het einde is echt hartverscheurend.”
Volkslied
En dan hebben we Mauro uit Italië, die het nummer bombardeert tot het nieuwe volkslied van Europa, compleet met dansroutines. Hij is zo enthousiast dat hij bijna uit zijn vel springt. ,,We hebben een lied nodig dat Europa weer verenigt”, roept hij uit. Jana uit Engeland kan niet stoppen met dansen, en een YouTuber uit Spanje wil Joost meteen adopteren in zijn vriendenkring. „Joost zingt in het Duits! Ik heb al zolang geen Duits meer gehoord op het Songfestival”, zegt de Poolse Maria.
Moerstaal
Joost geeft in zijn nummer een shout-out naar zijn mede-Europeanen, rapt even in hun moerstaal en laat zien dat hij meer in huis heeft dan wat humoristische noten. Hij smeedt een persoonlijke, droevige boodschap in een feestpakketje. ,,Het is een ode aan mijn ouders”, verklaart Klein, die op zijn 12e binnen een jaar eerst zijn vader en daarna zijn moeder verloor. ,,Europapa is een gedicht aan hen, zo schrijf ik dingen van me af. Zielige muziek hoeft niet zielig te zijn. Ik refereer in de tekst aan Papaoutai van Stromae. Hoeveel mensen dansen daar niet op? Terwijl hij vraagt: papa, waar ben je? Snap je?”
Fenomeen
Het is die merkwaardige mix van feest en snikken die ‘Europapa’ tot zo’n fenomeen maakt. Met een Spotify-proof deuntje dat zich in je oren nestelt en je laat twijfelen met elke maat: is dit een moment voor een dansje of voor een zakdoek? Tip van de dag: pak ze maar allebei!
Buitenbeentje
Joost maakte zijn entree op het Songfestivaltoneel in een hemelsblauw pak, met schoudervullingen breder dan de Afsluitdijk. En jawel, een origineel van zijn eigen hand. Maar zijn liefde voor opvallende outfits is niets nieuws. Op Pukkelpop stal hij al de show, verkleed als een droevige pierrot tussen de mimeartiesten. En op school? Ook daar viel hij op tussen de klompendragers, met zijn glinsterende Nikes als blikvangers. ,,Ik was een buitenbeentje, ook omdat ik geen Fries sprak”, zegt hij over zijn afkomst.