Showbizz-deskundige Matthieu Slee: Zó boos is Yvonne Coldeweijer over ‘foute video’
BNR Nieuwsradio wilde met een nepvideo de journalistieke geloofwaardigheid van Yvonne Coldeweijer in twijfel trekken. De roddelkoningin reageert boos en verontwaardigd. Toch is het niet háár reputatie die is aangetast…
Yvonne Coldeweijer is flink bij de neus genomen. Tenminste, als je diverse media mag geloven. Aanleiding van de berichtgeving is een ‘journalistieke stunt’ van BNR Nieuwsradio. BNR stuurde een video naar Yvonne waarin gesuggereerd wordt dat BNR-presentatrice Talitha Muusse op een toilet cocaïne gebruikt. Voor de goede orde: de opnamen waren in scène gezet. Coldeweijer liet de videobeelden later zien op een afgeschermd kanaal dat alleen toegankelijk is voor betalende leden. Volgens BNR hét bewijs dat onze nationale gossip-queen allesbehalve journalistiek te werk gaat.
Aantijgingen
Onderzoeksjournalist Eric van den Berg laat op de site van BNR weten: ‘Dit experiment toont aan hoe weinig ervoor nodig is om iemand zwart te maken via een juicekanaal.’ Ik ben het niet met die conclusie eens. Natuurlijk heeft Coldeweijer eerder wel eens (te?) gemakkelijk berichten de wereld in geslingerd. Denk bijvoorbeeld aan de aantijgingen aan het adres van Danny de Munk. Maar in dit geval heeft ‘juicy Yvonne’ wel degelijk méér gedaan dan ‘zomaar’ een video plaatsen. Ze vroeg Talitha Muusse om een reactie en vermeldde later ook dat Talitha het drugsgebruik ontkende.
Ook attendeerde Coldeweijer haar volgers erop dat de video nep zou kunnen zijn. ,,Talith, ik moet jou meegeven: wij zien in het filmpje alleen jouw achterkant. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat jij hier wordt geframed. Dat er mensen zijn die jou niet mogen, een stand-in hebben gehuurd ofzo en dat het is opgezet. Dat zou kunnen.” Ik vraag me af wat Coldeweijer nog meer had kúnnen doen?
In een reactie liet Coldeweijer weten dat zij geen onderzoeksjournalist is. „Het is gewoon juice. Als ik een video ontvang van iemand die zit te snuiven, dan post ik het!” Daarmee doet ze zichzelf tekort, want ze heeft wel degelijk hoor- en wederhoor toegepast. Als de regel zou zijn dat een verhaal, foto of video niet gepubliceerd kan worden zolang de betrokkene bepaalde gedragingen ontkent, dan kunnen niet alleen Privé, Story en Weekend wel stoppen, maar ook andere nieuwsmedia.
Ali B en Marco Borsato ontkennen met klem dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten, maar dat weerhield BOOS er niet van om de MeToo-uitzending rond The Voice online te zetten. Terecht!
Politiek correct
Coldeweijer had volkomen gelijk toen ze boos opmerkte: ,,Als iemand bewijs gaat fabriceren en gaat acteren dat ie snuift op een filmpje, hoe is het voor mij dan mogelijk om te weten dat dat nep is? Dan had de video van Lil Kleine en Jaimie tussen de autodeur ook nep kunnen zijn.” Daar valt geen speld tussen te krijgen. Het lijkt erop dat BNR te gemakkelijk heeft willen scoren. Want het is natuurlijk ‘heerlijk politiek correct’ om een roddelvlogger onderuit te halen. Maar wie ging er uiteindelijk echt onderuit?
Het creëren van nepnieuws is flauw en BNR onwaardig. Het radiostation wilde de geloofwaardigheid van Yvonne Coldeweijer ondermijnen. Maar Yvonne deed wat redelijkerwijs van haar verwacht mag worden: ze checkte het bij de betrokkene. Dat moet een teleurstelling zijn geweest voor de onderzoeksjournalist van BNR. Dat BNR daarna de actie niet heeft afgeblazen, dát noem ik nou een journalistieke misser.
Klik HIER voor de vorige column van Matthieu Slee!