Zelfs dna-test geeft Gerri Eickhof geen duidelijkheid
NOS-verslaggever Gerri Eickhof is inmiddels 60 maar hij tast nog steeds in het duister over wie zijn biologische vader is. Hij dacht zelf jarenlang dat hij te vondeling was gelegd. Niets blijkt minder waar.
Vondeling
De half-Surinaamse Gerri groeit op in Tuindorp-Oostzaan. Daar werd hij dagelijks uitgescholden voor bruine boon. Er was geen vader in de buurt, die zou het nest al verlaten hebben voordat Gerri geboren werd. ,,Ik dacht dat ik vondeling was. Dat hield me als kind enorm bezig en heeft me, misschien meer dan wat ook, gevormd.”
De jonge Gerri hoorde zijn moeder in een gesprek met een verzekeringsman zeggen dat Gerri een ‘onecht’ kind was. ,,Voor mij viel alles op z’n plek. Dat er geen vader was, dat ik bruin was in een compleet blanke familie. “
De waarheid
Op tienjarige leeftijd vertelden zijn peetoom en peettante hem de waarheid. Over zijn vader die zijn moeder in de steek had gelaten toen ze in verwachting was. Een verhaal dat zijn moeder nooit durfde te vertellen.
,,Ze was een zachte, lieve vrouw. Ze heeft geleden onder mijn verdriet. Haar dood, veertien jaar geleden is het ergste wat me ooit is overkomen.”
DNA
Toch ging hij later op onderzoek uit. ,,Mijn moeder had de naam van een grote, Surinaamse familie genoemd. Ik ben erheen geweest. Die mensen hadden me al helemaal in de armen gesloten. Toen ze bij een zus van mijn vermeende, overleden vader DNA afnamen bleek het niet te kloppen.”
Voor Gerri was het boek toen gesloten. ,,Het is mooi geweest. Who cares?”