Wie betaalt je salaris als je op vakantie gaat naar een rood gebied?
De werknemer die de komende dagen op vakantie gaat naar een land met code rood kan zijn vakantie thuis in quarantaine tien dagen langer voortzetten. En zonder goed excuus hoeft het loon niet te worden doorbetaald door de baas.
Voor veel mensen die snakken naar een paar weken weg, bijvoorbeeld Spanje (Oranje), staan voor een geweldig dilemma. Want een quarantaineperiode duurt maar liefst 10 dagen na een verblijf in een gebied met een zeer hoog corona-risico of je nu wel of niet een vaccinatiebewijs hebt of een herstelbewijs.
Bij rood kan dat dus in de papieren lopen voor de werknemer, die wellicht te maken heeft met een werkgever die geen zin heeft om het salaris gedurende die periode door te betalen. Overleg is dan noodzakelijk, zeggen de specialisten.
LEES OOK:
Kijk HIER hoe het zit met de quarantaineverplichtingen.
Toch naar rood gebied…
Want ga je willens en wetens toch op reis naar een rood gebied (niet noodzakelijke reis) dan weet je bij voorbaat al dat je na je vakantie in quarantaine zal moeten gaan.
Kun je vervolgens niet thuis werken, waarom zal je baas dan dit risico moeten dragen? De oorzaak dat hij of zij zijn of haar arbeid niet kan verrichten ligt in de risicosfeer van de werknemer. Met andere woorden: er is dan geen recht op loon.
LEES OOK:
Wat ZEGT de ANWB?
Als je er al bent…
Als je al op vakantie bent en het land kleurt rood gedurende vakantie dan is het wellicht een ander verhaal, waarvoor de werkgever meer begrip kan opbrengen voor je situatie. Maar ook dan moet je in quarantaine. Na 5 dagen doe je (ook als je bent gevaccineerd) een coronatest en als die negatief is kun je stoppen met quarantaine en aan het werk.
LEES OOK:
Welke landen zijn nu al rood? Kijk HIER naar de actuele reisadviezen.
Code Oranje
Portugal, de Canarische elanden, Ibiza, Mallorca en Cyprus vallen vanaf vrijdag ook onder de code Oranje. Kom je aanstaande zondag al terug dan hoef je niet in quarantaine. Zoals bekend, Spanje staat al op code Oranje. Volgens het RIVM is er sprake van een zorgwekkende trend in het aantal coronabesmettingen.
LEES OOK:
Check HIER de actuele Europese coronakaart.
Niet meer op vakantie?
Maar wat als je niet meer op vakantie wil, kun je er dan zomaar vanaf? Volgens Nienke Kleefstra reisdeskundige van Yourtravel, wél. ,,Het hangt er wel vanaf waar je het boekt. Een pakketreis bij een grote touroperator kun je vaak kosteloos annuleren en omboeken naar een andere bestemming”, vertelt ze aan Omroep Gelderland.
Maar als de vlucht en het hotel los van elkaar geboekt zijn, kun je beter eerst checken of de reis wel uitvoerbaar is. ,,Heb je bijvoorbeeld een mooie, afgelegen villa geboekt, dan kan het in een oranje gebied best doorgaan. Maar als je lekker wilt stappen en er geldt een avondklok op je vakantiebestemming, dan is dat natuurlijk een ander verhaal.”
Nienke wil mensen op het hart drukken om de verzekering goed te checken. ,,Als je naar een oranje reisgebied gaat en je belandt in het ziekenhuis vanwege corona-gerelateerde zaken, dan vergoedt je reisverzekering dat niet.”