Werk aan de winkel voor de Koning
Royaltydeskundige Jeroen Snel volgt de Europese vorstenhuizen op de voet. In zijn column in Oranje Boven schrijft hij gepassioneerd over zijn belevenissen in de voetsporen van de Europese royals.
Vandaag zit Willem-Alexander alweer tien jaar op de troon. Ik zie Willem-Alexander
met de hermelijnen mantel en Máxima gehuld in koninklijk blauw nog zo de Nieuwe Kerk binnenschrijden. Alsof het gisteren was…
Ik mocht er op 30 april 2013 bij zijn, in de Nieuwe Kerk bij de inhuldigingsceremonie.
Een waar sprookje en een dag om nooit te vergeten. Sinds de inhuldiging ging het koningspaar voortvarend te werk. Kennismakingsbezoeken, werkbezoeken en staats-bezoeken. De agenda stond overvol. Met de media bleef er de nodige wisselwerking, hoewel ik wel de bijeenkomsten mis die ze als prins en prinses hielden om ons een paar keer per jaar bij te praten.
Fotomomenten
Toch weet Willem-Alexander als geen ander hoe hij met de media om moet gaan. Eigenlijk is er een soort samenwerking met de pers. Want best vaak is er de kans om hem te interviewen of spontaan voor de camera een vraag te stellen. En natuurlijk zijn er de fotomomenten waar ook de prinsessen bij zijn. Terugkijkend zie ik duidelijk zeven mooie, zeg vette, jaren, maar daarna ook een paar magere. Drie jaar geleden verslechterde de relatie met het Nederlandse volk en daalde de populariteit van de monarchie.
Gewone burgers
2020 was het jaar van corona. We moesten thuis werken en ’s avonds binnen blijven. Ook werd ons afgeraden naar het buitenland op vakantie te gaan. Dit gold ook voor onze Koning en koningin Máxima. Maar in de herfstvakantie van 2020 gingen ze tóch naar hun vakantievilla op het vaste land van Griekenland waar code geel van kracht was. In principe konden ze dus reizen, maar het viel verkeerd bij ons gewone burgers. We hadden immers allemaal de opdracht gekregen thuis te blijven. Niet de grens op te zoeken. Zij deden dat wel. Net als een jaar later, toen Amalia haar 18de verjaardag vierde in de tuin van paleis Huis ten Bosch en te veel mensen waren uitgenodigd.
Spijtbetuiging
Het lijkt alsof onze royals soms niet goed aanvoelen hoe dingen kunnen overkomen voor de buitenwereld, en dat juist zij een voorbeeldfunctie hebben die anderen moet aanzetten tot het naleven van de regels. Ook al was er de historische spijtbetuiging over hun reis naar Griekenland en hadden ze die binnen een dag afgebroken, de schade voor het aanzien van de Oranjes was en is nog steeds groot. De Koning en koningin zijn volop aan de slag gegaan om de ‘hearts and minds’ van de Nederlanders terug te winnen. Extra veel werkbezoeken in het land, openhartige gesprekjes voor de camera en de nodige pracht en praal bij staatsbezoeken waar we toch van smullen. Maar de peilingen zijn niet goed.
Salarisverhoging
De populariteit van de monarchie is verder gedaald naar slechts 51 procent. Nog even en een meerderheid van de Nederlanders wil een republiek. Er is werk aan de winkel, nu is de tijd. Tijd om nog meer het land in te gaan. Nog meer gewone mensen te ontmoeten. En heel misschien wil Willem-Alexander overwegen om zijn salarisverhoging, van ruim 30 duizend euro, terug te storten in de staatskas. Zoals prinses Amalia nu doet met haar toelage. En zoals koning Felipe van Spanje eens deed met zijn salarisverhoging.
Identiteit
Het zou een mooi gebaar zijn naar alle Nederlanders die niet meer wisten hoe ze rond moesten komen en afgelopen winter de verwarming niet aan durfden te zetten uit angst voor torenhoge rekeningen. Ik hoop dat de Oranjes inmiddels weer in de lift zitten. Want zeg nou eerlijk, eigenlijk willen we ze niet missen. Zij zijn met ons Nederland. Onze identiteit. Als het goed is, is dat iets om trots op te zijn.
Geschreven door: Jeroen Snel