Wegdromen in Oman
Misschien denk je bij het uitzoeken van een familievakantie niet direct aan Oman. Toch is dit Arabische land uitermate geschikt om met kinderen te bezoeken. Tijd voor Francine (43) en Bart (12) van Egmond om uit te vinden wat dit land zo bijzonder maakt.
Ons koningshuis heeft altijd warme banden onderhouden met het sultanaat Oman. In 2012 werden toenmalig koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima nog hartelijk verwelkomd door een zeer vrolijke sultan Qaboos. Ondanks dat deze sultan negen paleizen tot zijn beschikking heeft, is hij zeer goed voor zijn volk. Oman is een rijk land, met inkomsten uit onder andere olie, vis, toerisme en grondstoffen. Het heeft goede scholen, gezondheidszorg en wegen en is nog steeds in ontwikkeling. Ook is het een veilig land om door te reizen, zonder iets te merken van de problemen in omliggende landen. De gastvrije Omani zijn moslim en hechten veel waarde aan het geloof. Dat was voor de sultan reden het volk een nationale religieuze plek te schenken: de Grote Moskee van Sultan Qaboos in hoofdstad Muscat. Deze is als enige in het land elke ochtend (behalve op vrijdag) ook geopend voor niet-moslims. Het imposante gebouw biedt plaats een aan mannen- en een vrouwenbidzaal met prachtige kroonluchters en rijkversierde tapijten, alles met de hand gemaakt. Schouders en knieën moeten hier bedekt zijn en meisjes en vrouwen dienen een hoofddoek te dragen. Bezoek in Muscat ook de overdekte grote Muttrah Souk (markt) bij de haven. Hier zetten de geurige specerijen, kleurige kleding, wierook en lampen in vele soorten en maten alle zintuigen op scherp. Bart: ‘Als opdracht kreeg ik een paar specerijen te kopen voor het avondeten, dat we met echte Omani samen zouden gaan maken. Ik versta geen Arabisch maar gelukkig spreken de mensen daar ook Engels. Het was erg leuk om te doen en er was heel veel te zien. Ook heb ik hier nog wat souvenirs gekocht.‘
In en aan het water
Van Muscat zakken we af naar de stranden van Ras Al Jinz, waar de zeeschildpadden het hele jaar door hun eieren leggen. Daar kun je slapen in een hotelkamer, maar in een van de tenten is het natuurlijk veel leuker. Bart: ‘Het was een tent waarin we sliepen, maar wel met echte bedden, een aparte badkamer en airco. Best luxe, dus.’ Zodra het donker wordt, mag je onder begeleiding het strand op om te zien hoe de schildpadden kuilen graven, eieren leggen en ze vervolgens weer toedekken met zand. En heb je geluk, dan kruipen er net een paar uit het ei om richting zee te waggelen. Niet ver van Ras Al Jinz ligt het plaatsje Sur, waar de bekende Dhow boten worden gemaakt. Deze traditionele houten zeilboten werden eeuwenlang gebruikt voor de handel overzee. Bezoek een van de werkplaatsen en zie hoe de vakmannen de boten nog steeds met de hand vervaardigen. Heb je het intussen iets te warm gekregen van alle inspanning in de brandende zon, neem dan een duik in een van de sprookjesachtige wadi’s die het zuiden van het land rijk is. Dit zijn Fata Morgana-achtige zwemplekken met kraakhelder water omringd door palmbomen. Bart: ‘De Wadi Bani Khalid vond ik het leukst. Deze was best groot en hier kun je echt lekker zwemmen en ook nog iets eten en drinken. Als je met je voeten in het water zit, gaan kleine visjes aan je tenen knabbelen.’ Nog niet genoeg van het water? Boek dan in Muscat een boottripje dolfijnen spotten. De kapitein weet precies hoe hij dicht bij deze wilde dieren komt zodat je de mooiste plaatjes kunt schieten.
Racen over zand
Een bezoek aan Oman is niet compleet zonder een overnachting in de Wadi Sands. Je kunt hier slapen in woestijnkampen. Wij kozen voor het 1000 Nights Camp, met tenten in verschillende gradaties. Bart: ‘Het water in het zwembad was lauw, maar toch lekker. Verder heb je er speeltoestellen en kun je met een sleetje van de duinen afglijden. Maar het gaafst was het dune bashing. We crossten in grote four wheel drives over de zandduinen, waarbij we af en toe lekker scheef gingen.’ Geniet in dit gebied ook van de schitterende zonsopgang en –ondergang. In de woestijn wonen Bedoeïnen, die je kunt bezoeken. Zie hoe ze leven in de tenten en zich beschermen tegen de felle zon. Zin in een dromedarisrit? Ook dat kan! Bart: ‘De dromedaris gaat eerst zitten zodat je op zijn rug kunt klimmen. Als hij dan weer opstaat, moet je je heel goed vasthouden om er niet af te vallen. Maar daarna rijdt het eigenlijk best lekker.’ Terug in Mucat heb je veel hotels om uit te kiezen, de een nog mooier dan de ander. Met kinderen zijn het Crown Plaza en het Shangri-la een aanrader, met uitgebreide buffetten waar je nooit genoeg van krijgt. Kinderen eten vaak gratis mee en voor hen is er ook genoeg te beleven.
Bart: ‘Mijn favoriet was het Shangri-la hotel. Hier heb je een groot zwembad en een Lazy River waar je op een luchtband doorheen kunt drijven.’
Tekst: Francine van Egmond