Waarom geen mondkapje in Nederland en in België en Duitsland wel?
Jos La Grande
MEDISCH NIEUWS
- RIVM: opnames +75, overledenen +66, aantal ic-bedden bezet: 934 (-25)
- Nertsenbesmetting doet burgemeesters schrikken. Min. Schouten (Landbouw) kondigt onderzoek aan. Fokkerijen zijn volgens het RIVM ‘op basis van huidige kennis’ geen risico voor verspreiding onder mensen. (Telegraaf)
- Fret raaks besmet via de lucht. Er werd wereldwijd al vanuit gegaan dat het coronavirus niet alleen via direct (van mens op mens) of indirect contact, maar ook via de lucht overdraagbaar was. (AD)
- Duitsland én België verplichten mondkapje. Mond en de neus bedekt in OV en meestal ook in winkels. In Nederland vooralsnog niet. (Telegraaf)
- Test vanaf 11 mei met bezoek (in beperkte mate) aan verpleeghuizen. ‘We moeten zoeken hoe we het menselijke aspect, en wat medisch noodzakelijk is, beter kunnen combineren’. Aldus minister De Jonge (VWS). (Nederlands Dagblad)
- Mondzorg worstelt met richtlijnen corona. Veiligheidsmaatregelen verschillen van praktijk tot praktijk. (FD)
- Pleidooi voor meer testen. ‘Ongewild zit de hele wereld in een experiment’. Aldus Kluytmans, lid van OMT. ‘Maatschappij moet verantwoorde risico’s nemen.’ Waarschuwing ook voor tweede coronagolf. (Op1)
POLITIEK EN ACHTERGRONDEN
- Oppositie: meer openheid rond virusadviezen. ‘Het is belangrijk dat er meer openheid komt over het afwegingskader en de adviezen die het kabinet en OMT gebruiken’. Aldus PvdA-leider Asscher en Klaver (GL) (Telegraaf, Buitenhof)
- Spoedwet om maatregelen tegen het coronavirus ter vervanging van de huidige ‘onhoudbare’, ‘ondemocratische’ noodverordeningen. (NRC)
- Versoepeling kan nu niet. Aldus stas. Van Rijn (Medische Zorg): ‘Het is geen loze tijd, het is een verstandige lijn. Het is nog steeds elke dag spannend. Niet zozeer of het aantal patiënten op de IC verder daalt, maar welke gevolgen het gedrag in de samenleving heeft’. (NRC)
- Annemarie van Gaal in column: ‘Gezinnen hebben stress omdat ze al wekenlang met z’n allen op een kluitje zitten. Werknemers hebben stress omdat ze zich zorgen maken of ze na deze crisis nog een baan hebben; zzp’ers, oproepkrachten en flexwerkers hebben stress omdat ze niet weten waar ze het geld voor de huur van volgende maand vandaan moeten halen; en ondernemers hebben stress bij de gedachte aan een faillissement.’
- Prof. Andries Baart in Opinie: ‘Dezer dagen horen we verhalen van ouderen die zeggen: ik had tot hier een mooi leven, ik kan en ik wil niet zonder bezoek en ik aanvaard het risico. Geen bezoek voegt schrijnend leed toe en is vele malen erger dan het risico dat aan bezoek verbonden is. Het kan verkeerd aflopen, maar bezoek past in hoe wij wensen te leven en ons verhouden tot onze kwetsbaarheid. De eventuele dood komt versneld, maar dan wel in een bestaan zoals dat voor ons zin heeft.’ (Volkskrant)
- ‘Alsof er niets aan de hand is’. Een flink aantal Nederlanders volgt het coronanieuws amper en praat zelden of nooit over het virus. Vooral onder jongeren zijn relatief veel ‘coronablockers’. Aldus onderzoek van Newcom. (AD)
- VVD wint in peiling. Volgens Maurice de Hond: +10. (AD)
- Bevolking wil meer vrijheid. Solidariteit tussen zwak en gezond onder druk. ‘Als mensen massaal denken: het is wel mooi geweest met de regels, dan kan het beeld snel gaan schuiven’. Aldus gedragspsycholoog Van Harreveld (UvA). (AD)
MEDICIJNEN
- ‘Chantage minister Bruins middenin de pandemie’. Aldus Van Houdenhoven (St. Maartenskliniek, Radboud). De farmalobby waarschuwde vorige maand dat sommige medicijnen niet meer aan Nederland geleverd zullen worden als hij een geplande wetswijziging liet doorgaan. ‘Met een briefje, slinks verstuurd in crisistijd, bewijst de farmalobby uitsluitend dat zij haar eigen belangen dient.’ (NRC)
ONDERZOEK
- Grootschalige studie moet helpen corona in te dammen in verpleeghuizen. Test UMC en GGD vanaf 4 mei in drie verpleeghuizen. ‘Als het onderzoek aannemelijk maakt dat werknemers de ziekte kunnen verspreiden in een verpleeghuis terwijl ze zelf nog geen symptomen hadden, is het misschien beter om voortaan alle personeel in het verpleeghuis een mondkapje te laten dragen. Aldus Buurman (UMC). (Volkskrant)
- Bill Gates zet fonds in tegen corona. 40 miljard dollar in kas. IT-miljardair steunt WHO. (Volkskrant)
ECONOMIE
- ‘Ouderen binnen, jongeren niet’, (om de economie op gang te helpen). ‘We kunnen op een slimme manier zorgen dat kwetsbare mensen beschermd worden’. Aldus Vonhof (MKB NL). (Telegraaf)
- KLM houdt rekening met einde van huwelijk met Air France. Cruciaal is of Air France de kosten wel kan verlagen. ‘Het ministerie van Financiën is de dicterende partij’. Aldus een betrokkene. (FD)
- Kabinetsplan financiële steun aan KLM valt in goede aarde bij de Tweede Kamer. ‘Uitzonderlijk teken van vertrouwen in onze toekomst’, aldus Air France-topman Smith. (AD)
- ‘NS begint test met ’1,5m-trein’. Looplijnen in stations, instapvakken op perrons, meer tijd tussen aankomst en vertrek, éénrichtingsverkeer in de trein (ene deur in andere uit), geen staanplaatsen, plastic schermen tussen stoelen, infostickers en een maximumaantal reizigers. (Telegraaf)
- Wereld jaagt op plexiglas. ‘Het is een gekkenhuis. We werken elke dag van zes uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags en het draait de laatste tijd nog maar om één materiaal: helder plexiglas.’ Aldus DS-Groep in Almere. (Volkskrant)
- ’Thuiswerk ook de norm in toekomst’. Aldus min. Van Nieuwenhuizen (Infra). Ook ter voorkoming van fileleed (-15%). (WNL)
- Online verkoop auto’s. Branche wordt hard geraakt. Gemiddeld omzetverlies 50%. (AD)
- ’Langdurige steun is nodig’. Aldus FNV-voorman Busker. ‘Verruimde NOW: ‘Nu is dat tot 90% van de loonkosten, ik pleit voor het vergoeden van 100%. En de opslag van 30% aan werkgeverslasten moet naar 40%’. (Telegraaf)
BUITENLAND
- Trump stopt met dagelijkse persbriefings. Deskundigen houden zich stil. ‘Speculaties Trump over zon en chloor vormen het tipping point om het over een andere boeg te gooien’. Aldus politieke experts. (ABC)
- Eerste repatriëringsvlucht uit Marokko met een groep Nederlanders is vannacht rond 00.30 uur geland op luchthaven Schiphol. (ANP)
- ‘Uit de hel’. Reportage uit het zwaar getroffen Italië. ‘Het is de truc zelf niet mee te gaan huilen’, zegt Elena Biondi, een arts in het Papa Giovanni XXIII-ziekenhuis in Bergamo. (Volkskrant) Vanaf 4 mei weer familiebezoek, fabrieken open. (NOS)
- Kinderen weer de straat op in Spanje. (AD)
- Premier Johnson zal naar verwachting deze week al plannen aankondigen om de lockdown-maatregelen in het land te verlichten. (BBC)
- In VS zijn 1330 doden geregistreerd. Fors lager dan zaterdag. Aldus het Johns Hopkins Universiteit. (AD)
COMMENTAREN KRANTEN
- FD: Crisisblik moet breder. Signalen laten zien dat varen op enkel een medisch kompas niet langer volstaat.
- AD: KLM is te belangrijk om te laten vallen.
- Trouw: Doemscenario dreigt voor lokale boekhandels, maar we kunnen dit zelf voorkomen.
- ND: Terwijl wij ons (terecht) zorgen maken over het coronavirus en proberen een tweede golf te voorkomen, vechten Afrikanen en Aziaten tegen een tweede invasie van sprinkhanen.