Virologen gruwen van roekeloze Ikea-rijen
Jos La Grande
MEDISCH NIEUWS
- RIVM: aantal opnames: +88. Aantal overledenen: +48. Aantal bezette IC-bedden 861 (-44)
- Verenso: 1.403 doden in verpleeghuizen. ‘Besmettingen worden minder, maar de sterftecijfers lopen op’. +218 in vergelijking met 4 dagen geleden. (Volkskrant)
- Afname coronabesmettingen maakt testen moeilijker. Een veelbelovend vaccin ChAdOx1 uit Oxford lijkt aan te slaan bij resusapen. Terugloop virus vertraagt vaccin. Vrijwillige besmetting uitgesloten. Viroloog Osterhaus (adviseur van het project) tempert de verwachtingen. ‘We moeten ons nog niet rijk rekenen.’ (Telegraaf)
- Min. Van Rijn: iedereen op de werkvloer een mondkapje betekent 8 miljoen mondkapjes. Van Rijn keurt alle initiatieven over het leveren van beschermingsmiddelen goed. ‘Als we op de wereldmarkt kunnen opereren en als er allerlei ondernemers zijn die productie kunnen leveren, is dat fantastisch.’ (Jinek)
- Nederlander Vincent Munster leiding Oxford-vaccin. Ook elders ontwikkelingen. Twee Amerikaanse farmaceuten, Moderna en Inovio, hebben al kleine klinische tests op mensen uitgevoerd. In China geldt dat voor CanSino. In Nederland werkt Janssen Biologics aan vaccin. (AD)
- Roekeloos in de rij bij Ikea. ‘Als we nu niet uitkijken, zitten we straks met een echte lockdown.’ Waarschuwen virologen Koopmans en Vossen (leden OMT). Kwart ondervraagden van onderzoek Motivaction lukt het niet om af te zien van afspraken buiten de deur. (AD)
- ‘Consortium in mondkapjes’. Auping, AFPRO Filters en DSM leveren met de productie van een miljoen FFP2 mondkapjes per week een kwart van de vier miljoen die per week nodig zijn om zorgmedewerkers te beschermen tegen het coronavirus. (Telegraaf)
- Gommers (IC): het reproductiegetal is weer omhoog gegaan. ‘De R0 was aan het dalen, maar die is nu weer licht aan het stijgen, die zit nu weer dicht tegen de 1 aan. Het blijft heel moeilijk.’ (Op1)
- Onrust in Groot-Brittannië nu (enkele) kinderen onder de 9 jaar met geen enkele onderliggende ziekte zijn overleden aan een zeldzame ontsteking, waarvan onderzoekers denken dat die mogelijk verband houdt met het coronavirus. Aldus Britse min. Hancock (Zorg). Ziekte lijkt op aandoening Kawasaki. (Telegraaf)
- ‘Oudere mag thuis weer bezoek’. Maximaal twee mensen, altijd dezelfden en zij moeten uiteraard gezond zijn. Ook moet er afstand worden gehouden. (Telegraaf)
POLITIEK EN ACHTERGRONDEN
- Lockdown leidt tot meer stress en ongezondere leefstijl. Ruim eenderde beweegt minder sinds de lockdown, velen hebben meer last van stress en het overgrote deel heeft zijn eetgedrag niet aangepast. Aldus peiling onderzoeksbureau Ipsos. Deskundigen: ‘Geldzorgen en stress op werk kunnen, zeker in combinatie met hamsteren, zorgen voor bijvoorbeeld snackgedrag’. (Volkskrant)
- Klaver (GL) wil van marktwerking in de zorg af. ‘Wij en Europa moeten medicijnen en vaccins zelf gaan produceren’. (Op1)
- ‘Jonge sporters de wei in.’ Waslijst regels schrikt trainers niet af. Vanaf woensdag mogen sporters tot 18 jaar weer op of in hun accommodaties trainen. (Telegraaf).
- ‘Lockdown doet sommige kinderen goed’. ‘Vanuit mijn werk als pedagoog kom ik ook een andere groep kinderen tegen. Kinderen met wie het beter gaat sinds ze niet meer naar school gaan.’ Aldus pedagoog Haalboom. ‘Meer ontspannen, beter slapen; minder fysieke klachten hebben; gaan beter om met anderen, niet meer afreageren op de omgeving’. (Volkskrant)
- Demonstratie in Den Haag tegen lockdown valt snel uit elkaar. Volgens de organisatoren worden door de ‘intelligente lockdown’ families ontwricht, gaan zzp’ers failliet en zitten ouderen opgesloten, of sterven zij in eenzaamheid. (AD)
- ‘Voor de volksgezondheid en de economie is het noodzakelijk dat het beleid op betrouwbare inzichten rust.’ Maak codes en data daarom openbaar, betogen onderzoekers in een open brief. ‘Is dit het juiste moment om meer openheid te verlangen? Wat ons betreft is het antwoord: nu meer dan ooit. Het is van essentieel belang voor de volksgezondheid én economie dat ons beleid op betrouwbare inzichten gebaseerd wordt.’ (NRC)
- ‘Vertraging is de vijand van studenten en onderwijs.’ Voor veel opleidingen wordt het de komende maanden een race tegen studievertraging. Voor studenten staat behalve tijd ook geld op het spel. ‘Studenten hebben op dit moment geen onderwijs, maar daar wordt wel collegegeld voor betaald’. Aldus Klaver (GL). Vandaag debat in de Kamer. (Volkskrant)
- Nieuwe patiënten mijden de GGZ sinds de coronacrisis. Inventarisatie GGZ Nederland: afname van 25% tot 80%. Psychiaters, GGZ Nederland en NVvP maken zich ernstig zorgen. (NRC)
- Bert Wagendorp in column: ‘Met het coronavirus lijkt optimisme me een betere remedie. Die lockdown en anderhalve meter samenleving zijn wangedrochten; als je die pessimistisch ondergaat, zak je langzaam maar zeker weg in een moeras van treurigheid en zelfbeklag.’ (Volkskrant)
- Waarom mogen kinderen wel naar school, maar mogen ze niet hun opa en oma bezoeken in het verpleeghuis? Meest gestelde vraag aan speciale thema-uitzending Corona. (NPO)
ECONOMISCH NIEUWS
- Ondernemer mag krediet in vier jaar terugbetalen. Twee jaar langer de tijd dankzij verlenging borgstelling. Aldus stas. Keijzer (EZ) (Telegraaf).
- Horeca stemt in met laat vakantiegeld. (FD)
- Hoe ziet onze kantoortuin eruit als we straks weer beginnen? Bij de eerste aangepaste kantoren wordt de 1,5 metereconomie al zichtbaar: pijlen op de vloer, spatschermen – en de koffie wordt persoonlijk geserveerd. ‘Grotere bedrijven die bij ons zijn gevestigd hebben al rouleerschema’s: jij werkt die dag hier, de volgende dag thuis’. Aldus Schaepman (Tribes) (AD)
- Ook start-ups krijgen steun. Kabinet trekt €100 mln. uit voor euro voor Corona-Overbruggingslening (COL). Beoordelingstijd 4 tot 9 werkdagen voor leningen onder de €250k. (Volkskrant)
- Klappen in de luchtvaart. British Airways (BA) ontslaat 12 duizend werknemers. Dat is kwart van personeel. ‘KLM alleen zonder Air France wordt nog een hele kluif’. (Volkskrant)
BUITENLAND
- ‘Spanje in vier fases uit lockdown’. Tussen iedere fase zal op z’n minst twee weken zitten. De regering in Madrid bepaalt wanneer een provincie klaar is voor een volgende fase. (Volkskrant)
- Franse lockdown wordt afgebouwd. Vanaf 11 mei: 700.000 mensen wekelijks onderzocht. Mondkapjes verplicht in het OV, ook voor winkeliers en leraren. Begin juni cafés en restaurants open. (Telegraaf)
- ‘Zweedse ontspanning past in lange traditie.’ Grafieken corona gaan nu steil omhoog. Groep van 22 prominente Zweedse academici verwijten regering en epidemiologen arrogantie en vragen om strengere maatregelen. Chef-epidemioloog Tegnell: dit is duurzamer. (Volkskrant).
- Australiërs downloaden massaal de app Covidsafe. In één dag al op twee miljoen Australische smartphones. (NRC)
- Geweld in naam van corona: El Salvador, Marokko, Kenia, Filippijnen: Avondklokken en uitgaansverboden blijken ook handige middelen om de eigen macht te versterken. (Volkskrant)
- Omstreden president Brazilië: ‘En dood gaan we toch’. President Bolsonaro noemt corona nog altijd ‘een griepje’. (AD)
COMMENTAREN KRANTEN
- De Telegraaf: Gezondheidstests en het vastleggen van medische gegevens zijn zaken die thuishoren bij artsen. Ondernemers moeten geen dokter gaan spelen.
- De Volkskrant: Juist nu kunnen rijke landen zich trouwe bondgenoten tonen als het gaat om het veiligstellen van investeringen, werkgelegenheid en humanitaire hulpfondsen voor de korte én de lange termijn.
- FD: KLM kan nu wat afdwingen bij Air France.
- AD: Het zou daarentegen goed zijn als nationale overheden al hun besluiten voor de terugkeer naar het ‘normaal’ in Europees verband enigszins op elkaar afstemmen.