Van Velzen ziet ‘mooiste facet van muziek’ terug in Zing!
![](https://admin.ditjesendatjes.nl/wp-content/uploads/Van-Velzen-ziet-mooiste-facet-van-muziek-terug-in-Zing.jpeg)
Roel van Velzen vindt van alle muzikale facetten samenzang de mooiste, en dat is waar Zing! om draait. Van Velzen sprak met het ANP naar aanleiding van het EO-programma dat zaterdagavond start op NPO 1.
In Zing! staan zanggroepen uit heel Nederland centraal, die met behulp van mentors Van Velzen, Glen Faria en Tania Kross een groter podium krijgen. “Als mensen mij vragen het uit te leggen in één zin, dan is het dat je een inkijkje krijgt in wat er op dinsdag- en donderdagavonden gebeurt in muziekcentra en verenigingen in Nederland”, zegt Van Velzen. “En hoeveel muzikaal creatief talent er in Nederland is.”
Op de vraag of zanggroepen niet een beetje stoffig imago hebben reageert Van Velzen ontkennend. “Ik wist dat er veel meer te beleven viel dan alleen maar het beeld dat je krijgt als je het woord hoort”, zegt hij. “Het kan misschien iets stoffigs hebben, maar als dit programma iets doet dan is dat het stof eraf blazen en laten zien hoe leuk het is. En hoe ontzettend divers het is.”
Gelukshormonen
“Het gaat van gospel naar pop, van opera naar musical en weer naar rock”, verduidelijkt Van Velzen. “En van een koor met zingende studenten naar mensen op leeftijd die samen zingen, om dan weer een verrassende versie van de nieuwste Ed Sheeran te horen. En wat ik ook heel leuk vind is dat de leeftijden uiteenlopen. De jongste deelnemer is 15 en de oudste 83.”
Van de kwaliteit die al die groepen tonen is de zanger “oprecht extreem onder de indruk”. “Het is of goed, of heel goed. Er zit echt geen rommel bij, geen tenenkrommende situaties”, zegt hij. “Iedere aflevering opent met alle groepen die nog meedoen tegelijk. In het begin zijn dat zo’n 300 deelnemers per aflevering. Als die samen gaan zingen, dan voel ik een extreem grote hoeveelheid gelukshormonen vrijkomen”.
Lunchbonnetjes
En ook al strijden de groepen wel degelijk om de plek van winnaar, voor Van Velzen is het ontbreken van een echte prijs een groot pluspunt bij het programma. “De winnende zanggroep krijgt alleen maar een beker en een eervolle titel. Er wordt dus geen carrière beloofd”, licht hij toe. “Waardoor je mensen krijgt die iets willen delen in plaats van mensen die iets komen halen.”
Is het dan echt alleen maar hosanna en positiviteit rondom dit nieuwe programma? Nee, de zanggroepen die variëren van 3 tot 72 leden brengen ook wel wat uitdagingen met zich mee. “Soms zijn die groepen zó groot dat ze af en toe met vlaggetjes door de studio lopen om ze bij elkaar te houden, alsof het een rondleiding door een stad is.” Moet je je voorstellen, zegt Van Velzen, “Waar zijn ook al weer die 72 lunchbonnetjes!?”
BuzzE