Van Hijum: mensen met migratieachtergrond in hoek gezet
DEN HAAG (ANP) – Woorden doen ertoe, dat is de conclusie die vicepremier en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) trekt na de rellen in Amsterdam, de politieke reacties daarop en de crisis die vervolgens ontstond binnen de coalitie. “Mensen met een migratieachtergrond voelen zich af en toe in een hoek gezet waar zij niet thuis willen horen. Ik vind dat we daar in onze aanpak serieus op moeten letten”, aldus Van Hijum vrijdag bij de inloop van de ministerraad. “Ja, de Joodse gemeenschap verdient bescherming, beter dan we de afgelopen jaren hebben geleverd. Maar dat mag er niet toe leiden dat andere mensen zich onveilig voelen.”
De verhoudingen binnen het kabinet leidden tot het opstappen van staatssecretaris Nora Achahbar en Kamerleden Rosanne Hertzberger en Femke Zeedijk, allen van de partij NSC van Van Hijum. “Het gaat over de manier waarop we over problemen spreken. Je moet kunnen benoemen wat oorzaken zijn, je moet kunnen benoemen waar we met elkaar een streep moeten trekken”, vindt de vicepremier. “Maar laten we ook proberen de verbinding te zoeken, de polarisatie tegen te gaan. Dat is ook wat Nora Achahbar in haar statement heeft aangegeven.”
Zeedijk zei bij haar vertrek dat ze in het kabinet de zelfreflectie miste over het feit dat met Nora Achahbar de enige Marokkaans-Nederlandse vrouw uit het kabinet is vertrokken. Dat “schetst het beeld alsof iemand met die achtergrond niet welkom is of niet zou kunnen functioneren in dit team”, zei het vertrokken Kamerlid.
Vicepremiers Fleur Agema (PVV) en Mona Keijzer (BBB) hadden voor de ministerraad geen behoefte om te reflecteren op deze kritiek. Keijzer vindt de woorden die Zeedijk en Hertzberger hebben gesproken bij hun vertrek “niet kunnen”, maar hield het daarbij. Agema zei het vertrek van Achahbar te betreuren, maar ging niet in op vragen over de omgangsvormen tijdens de ministerraad. “Ik kan u niets vertellen over de ministerraad, want die is geheim.”
ANP