Van de bijtjes en de bloemetjes

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Tanja Brouwer

Zonder bijen en andere insecten zouden we veel van ons dagelijks voedsel moeten missen. Ze zorgen er namelijk voor dat planten vruchten kunnen maken. Het gaat helaas niet zo goed met deze nuttige diertjes, maar gelukkig kun je ze helpen met bijvriendelijke planten in je tuin!

Tuinen met veel planten en bloemen zijn niet alleen een genot om naar te kijken, doorheen te lopen en in te ontspannen, het zijn ook paradijsjes voor bijen, hommels, vlinders en andere nuttige insecten. Voor hen is een bloeiende tuin een echte snoepwinkel in een vaak versteende omgeving. Een groene tuin met bijenvrienden helpt de schaarste aan divers voedsel te verminderen en levert een hoop levendigheid op aan gezoem, gefladder en gegons. De planten vormen een aanvulling op wat er al groeit en bloeit in de omgeving én draagt bij aan een gezonde biotoop in de eigen buurt.

Herkomst

Bijenvriendelijke planten die het in ons klimaat goed doen zijn afkomstig uit alle windstreken. Duizendblad en anemoon komen voor op het noordelijk halfrond, dropplant is overgekomen uit Noord-Amerika, maar groeit ook in China en Japan. Stokrozen stammen uit landen die aan de oostkant van de Middellandse Zee liggen en Zeeuws knoopje schittert in bergachtige streken van de Kaukasus tot de Pyreneeën.

De keuze is reuze

Er zijn bij het tuincentrum veel bijvriendelijke planten te koop die een sieraad zijn voor elke tuin. Neem bijvoorbeeld de Duizendknoop (Achilla): De platte witte, geelroze en paarse bloemschermen deinen prachtig in de wind. De bloemen ruiken een beetje naar kamille. Of denk aan de Dropplant (Agastache), die bloeit met schitterende, vaak paarsblauwe aren vol bloemetjes. Niet alleen in trek bij insecten, in het najaar eveneens onweerstaanbaar voor vogels. Er zijn ook cultivars in oranje en rood. Een favoriet is natuurlijk de majestueuze stokroos (Alcea), verkrijgbaar in enkel- en dubbelbloemige varianten.

Een van de mooiste zomerbloeiers ooit is het Zeeuws knoopje (Astrantia), een soort bloeiend speldenkussen in een ster. Tot slot is de anemoon (Anemone) het vermelden waard, met zijn schitterende bloemen in wit, roze, lila en purper. Met deze bijenvrienden wordt de aankleding van de tuin nóg spannender!

Verzorging

• Stokroos staat graag in de zon tegen een muur of schutting, de andere bijenvrienden hebben een voorkeur voor zonnig tot halfschaduw.

• Duizendblad en Zeeuws knoopje houden van aarde die het vocht goed afvoert, de andere staan het liefst in licht vochtige grond.

• Afgezien van dropplant in de groei- en bloeiperiode wat extra voeding geven.

• Uitgebloeide bloemen wegplukken of knippen houdt de planten mooi en zorgt dat de bijenvrienden energie houden om door te bloeien.

• Alle bijenvrienden zijn winterharde vaste planten waar je jarenlang plezier van kunt hebben. In het najaar sterven ze boven de grond af en gaan ze onder de grond in rust.

• Verdord blad aan de plant laten zitten beschermt hem tegen de kou en staat mooi als er wat rijp of sneeuw op komt. Eind februari weghalen, dan loopt de bijenvriend in het voorjaar weer uit.

• Na enkele jaren kunnen de planten eventueel gescheurd worden om ze jong en krachtig te houden.

Tags

BIJENINSECTENPLANTENVERZORGINGVOEDSEL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck