UWV maakte ook fouten bij WW en Ziektewet
AMSTERDAM (ANP) – Uitkeringsinstantie UWV heeft ook fouten gemaakt bij berekeningen van de werkloosheidsuitkering (WW) en uitkeringen onder de Ziektewet. Het gaat daarbij om vergissingen bij het vaststellen van het dagloon van uitkeringsgerechtigden, dat bepaalt hoeveel iemand uitgekeerd krijgt. UWV-bestuurder Maarten Camps noemt dit “extra teleurstellend”.
Volgens het UWV is bij de WW in totaal 2 procent van het geld verkeerd toegekend. Bij de Ziektewet, bedoeld voor zieke mensen zonder vaste baan of met een uitkering, gaat het om 2,1 procent.
Maar de uitkeringsinstantie zegt er meteen bij dat dit geen duidelijkheid geeft over het totale aantal dossiers waarin fouten zijn gemaakt. Daarvoor is meer onderzoek nodig en daar heeft de uitkeringsinstantie de tijd nog niet voor gehad, legt een woordvoerder uit.
Foutgevoelige processen
Wel berekende het UWV dat bij 10 procent van de “foutgevoelige” processen bij WW-dossiers fouten zijn gemaakt. Bij de Ziektewet is dat 7 procent. Eerder kwam naar buiten dat er ook fouten zijn gemaakt bij Wajong-uitkeringen, bedoeld voor mensen die vanaf jonge leeftijd een ziekte of handicap hebben. Hier ging het fout bij 5 procent van de processen waar het risico op vergissingen hoog was.
Die fouten hebben niet altijd financiële gevolgen gehad voor de desbetreffende personen, zegt het UWV. Volgens de uitkeringsinstantie zijn “veel” van de geconstateerde fouten hersteld.
Eerder dit jaar kwam na publicaties van het AD naar buiten dat het UWV fouten heeft gemaakt bij tienduizenden mensen met een WIA-uitkering voor arbeidsongeschiktheid. Het zou tussen 2020 en 2024 om 25.000 tot 50.000 dossiers gaan, schat het UWV in. Een groep van 350 tot 500 mensen moet die fouten herstellen bij het UWV. “Eerst gaan we daarvoor intern zoeken, maar het is erg arbeidsintensief”, zegt de woordvoerder daarover. “We hebben echt iets recht te zetten.”
ANP