Uitspraak zaak Glennis Grace: DIT wordt haar straf
Glennis Grace is vandaag veroordeeld tot 200 uur taakstraf voor het geweldsincident in een Amsterdamse supermarkt in februari eerder dit jaar. De zangeres was zelf bij de uitspraak aanwezig. Het Openbaar Ministerie had daarnaast ook een maand voorwaardelijk cel geëist, maar dat vindt de rechter niet nodig.
Volgens de rechtbank hebben Glennis en alle andere daders zich schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging in groepsverband. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 200 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand tegen Glennis. De zangeres gaat NIET in hoger beroep. Ze accepteert de straf.
‘Geen schijn van kans’
De rechtbank sprak woensdag in het vonnis over fors geweld. Supermarktmedewerkers ‘hadden geen schijn van kans en hebben pijn geleden’, aldus de rechtbank. De andere verdachten in de zaak kregen taakstraffen tussen 50 en 200 uur. Dion K., de ex-vriend van Glennis, werd ook veroordeeld tot 200 uur taakstraf.
Mishandeld
De rechtbank verwijt Glennis samen met anderen een slachtoffer te hebben mishandeld, maar is wel van mening dat de verwondingen die het slachtoffer heeft opgelopen geen gevolg zijn van wat Glennis heeft gedaan. Op basis van de camerabeelden heeft de rechtbank vastgesteld dat Glennis een ander slachtoffer een duw heeft gegeven. Vanwege gebrek aan bewijs, spreekt de rechtbank Glennis ook vrij wat betreft de bedreiging van een slachtoffer.
LEES HIER HET COMPLETE VONNIS VAN DE RECHTBANK AMSTERDAM
De rechtbank in het vonnis:
‘Verdachte heeft zich samen met anderen schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging. Zij is samen met anderen naar de Jumbo gegaan met een vooropgezet plan om daar een paar medewerkers die haar zoon de winkel hadden uitgezet, te gaan mishandelen. Nadat de verschillende slachtoffers in de Jumbo waren getraceerd, is er fors geweld op hen toegepast. Zij hadden geen schijn van kans tegen de groep. Verdachte is verantwoordelijk voor de onaanvaardbare inbreuk die op de lichamelijke integriteit van de slachtoffers is gemaakt. De slachtoffers hebben pijn geleden en hebben naar eigen zeggen nog steeds last van de gevolgen van wat verdachte en haar mededaders hen hebben aangedaan. Het handelen van verdachte veroorzaakt gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving, niet in de laatste plaats bij de slachtoffers en omstanders’.
‘De rechtbank laat ten nadele van verdachte meewegen dat zij de initiator van het bezoek van de groep aan de Jumbo is geweest en dat ze daarbij niet heeft geschroomd minderjarigen in deze operatie te betrekken. Zij laat daartegenover strafmatigend meewegen dat verdachte door de nasleep zwaar lijkt te zijn geraakt. De verstrekkende gevolgen voor haar normale bestaan vormen zodanig een sterke prikkel om recidive te voorkomen dat de rechtbank het opleggen van een voorwaardelijke straf in dit geval niet nodig acht. Ook het blanco strafblad van verdachte weegt daarbij mee.’
‘Alles afwegend is de rechtbank van oordeel dat een taakstraf van tweehonderd uur passend is.’