Tweede coronagolf komt eraan…
MEDISCH
RIVM: Aantal overledenen: +18, aantal opnames: +22.
‘Verpleeghuizen wilden al vroeg testen, maar werden geweigerd’. Zelfs toen half maart bezoek aan verpleeghuizen werd verboden vanwege besmettingsgevaar, werd het personeel niet getest. Reden: vrees voor onvoldoende testcapaciteit. Marktwerking leidde tot wildgroei aantal laboratoria. (Trouw)
‘Protocol voor contactonderzoek kent grote zwakke plekken’. Epidemioloog Bosman maakt zich zorgen over het protocol. (Nieuwsuur).
Van Dissel (RIVM): ‘Ik denk dat het virus vaak gaat terugkomen’. Virus is breed verspreid in Nederland. Van Dissel ontkent dat RIVM niet transparant is over data. ‘Ik vraag me weleens af: hebben ze daarnaar gezocht? Die infectiemodellen zijn gewoon gepubliceerd’. (NRC)
‘Niet uitgesloten dat genezen patiënten later transplantatie nodig hebben. Aldus prof. Verleden (Leuven). ‘Je kan het herstel vergelijken met een enorme schaafwonde op de huid. De huid zal wel genezen maar er kan een litteken achterblijven. In de longblaasjes of in het weefsel daartussen ontstaan er ook herstelmechanismen, maar die zijn niet altijd even goed aan de situatie aangepast. Dat kan leiden tot verlittekening van de longblaasjes en bijgevolg milde tot ernstige longfibrose.’ (HLN)
Tweede coronagolf komt eraan, voorspelt virologe Koopmans. ‘Hoe groot die is, dat hebben we voor een deel met ons eigen gedrag in de hand.’Duitse collega Drosten waarschuwt: ‘We krijgen dan situaties waarbij tankwagens met ontsmettingsmiddel door de straten rijden’. Koopmans: ‘Er is een klein onderzoek dat iets van een effect laat zien, dus dat besmettelijkheid bij een hogere temperatuur afneemt. Maar we denken dat het niet genoeg is om het virus te stoppen. Je moet niet onderschatten hoe weinig mensen immuun zijn.’(AD)
‘In Nederland lijkt het nog te vroeg om te versoepelen’. Aldus gezondheidseconoom Koolman (VU). , die wijst op hogere besmettingsgraad in Denemarken. ‘Bij ons zijn meer mensen besmet per 100.000 inwoners, en wordt een groter deel van de zorgcapaciteit gebruikt. We moeten daarom sneller aan de noodrem trekken als het virus weer oprukt.’ (Telegraaf)
Corona kent 3 varianten. Dankzij wiskundige modellen onderscheidden wetenschappers aan de University of Cambridge midden april drie wereldwijde varianten of mutaties van SARS-CoV-2. Ze worden aangeduid met de letters A, B en C. (HLN)
POLITIEK EN ACHTERGRONDEN
Grote steden in Europa zijn brandhaard uitbraak: Londen, Brussel, Madrid en Stockholm. ‘Tot op zekere hoogte geluk heeft Nederland geluk gehad dat de virusuitbraak in kleine Brabantse en Limburgse gemeenten begon en niet in de grote steden in de Randstad’. (Volkskrant)
Reconstructie: Kabinet was verdeeld over de aanpak van de coronacrisis. Publieke opinie zette kabinet onder druk. Rutte wil voorzichtig opereren. ‘Waarom bepaalt het crisisteam eigenlijk alles?’, was de onderliggende kritiek. ‘Enerzijds het economische kamp: Koolmees, Wiebes en minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA). Zij maken zich, allemaal met eigen accenten, zorgen over de schade aan de arbeidsmarkt’. ‘Hou je kop’, zou Rutte partijgenoot Wiebes hebben toegebeten. (NRC)
Rutte wil grote (sport) evenementen na 1 september geen valse hoop bieden, zoals voetbalwedstrijden, wielerkoersen en popconcerten. KNVB vraagt 400 miljoen steun. (NOS)
Chaos rond het schoolplein. Kabinet zwalkt en was niet duidelijk met mededeling openstelling scholen. Irritatie alom. ‘Als we de helft van de kinderen hele dagen laten komen, zitten ze vijfenhalf uur op school zonder dat ze naar buiten kunnen’, zegt schoolleider Van den Berg (Volkskrant)
Column Sheila Sitalsing: ‘Vrijdagmiddag vroegen journalisten aan de premier of hij van plan is iets aan wildwesttaferelen in volle trams en op volle straten te doen. Nee, zei de premier. En hij draaide zijn liberale riedel af: het is hier geen politiestaat, dit is een volwassen land, we moeten het met z’n allen oplossen, ik ga daar niet bovenop zitten, ga toch lekker fietsen als de tram uitpuilt.’ (Volkskrant)
Veel mensen gaan ondanks verkoudheid toch aan het werk. Oude gewoontes worden moeilijk los gelaten. ‘De boel op slot zetten is makkelijk’, zegt prof. Voss (infectieziektepreventie, Radboud). ‘Het weer los laten, dát is pas ingewikkeld.’ (Volkskrant)
Minder zittenblijvers op school, verwacht VO-Raad voorzitter Rosenmöller. ‘Scholier een kans geven’. (AD)
De ramp na de ramp komt nog: de desillusiefase. Aldus traumadeskundige Gersons. Als de financiële steunmaatregelen stoppen heeft dat impact op de burgers. ‘Dat kan het kantelpunt worden. En dan moet je oppassen. Een ramp confronteert ons met enorme machteloosheid. Met controleverlies. En dat maakt mensen boos. Ze willen de controle terug. Maar die boosheid moet zich ergens op kunnen richten. Er is heel veel woede die nu beetje bij beetje tevoorschijn gaat komen. Dat zie je nu al. Zoals de frustratie bij de sportscholen over het feit dat ze nog niet open mogen. En het gedoe over de mondkapjes, dat knaagt aan het vertrouwen in onze overheid.’ (Volkskrant)
MEDICIJNEN
’Geen torenhoge prijs voor reddend vaccin’. Amerikaanse onderzoeksbureau ICER gaf onlangs adviezen voor de prijs van remdesivir: $10 voor een tiendaagse kuur. (Telegraaf)
ECONOMIE
’Meldapp’ NS valt verkeerd’. Reizigers willen niet reserveren voor ov. Ook twijfel bij NS over haalbaarheid. (Telegraaf)
Kabinet wil verlenging noodsteun koppelen aan omscholing. Bijna een op de drie werknemers in Nederland werkt in een sector die (zeer) zal krimpen. Dat zijn alles bij elkaar 2,4 miljoen mensen. (NOS)
Werknemers mogen in 2e fase steunregeling worden ontslagen. Binnen 2 weken is de nieuwe NOW-regeling klaar, verwacht min. Koolmees (SoZa). Wel voorwaarden voor 2e fase: geen dividend, geen winstuitkering aan aandeelhouders, geen eigen aandelen inkopen. ‘Het geld moet in de bedrijven blijven, om de werkgelegenheid zo veel mogelijk te stutten.’ (Op1))
’Veiliger gevoel met kapje’. Uitkomst Wat U Zegt (5.733 deelnemers): 64% vindt mondkapjes in OV veilig gevoel geven. 81% vindt dat kabinet moet optreden tegen woekerprijzen. Zelf maken van kapjes ziet 70% niet zitten. (Telegraaf)
Rijk komt ov-bedrijven financieel tegemoet. Dit jaar al vele honderden miljoenen euro’s compensatie. (FD)
Kunsthandel is door de pandemie nagenoeg stilgevallen. Een extra tegenslag is dat kunstbeurzen, voor galeries van levensbelang, onmogelijk zijn geworden. ‘Door de gezondheidsmaatregelen verdwijnt het plezier uit luxe-evenementen. Met het vliegtuig naar een beurs of grote veiling reizen wordt lastig en gevaarlijk. Openingsrecepties, de bijbehorende diners, er kan een streep door’, aldus handelaar Haboldt. (NRC)
Topman Booking.com: ‘Mensen zoeken een zondebok, maar dat is niet terecht’. ‘Mensen zijn terecht bang voor het virus dat rondwaart en zoveel doden maakt. Dus tot we een vaccin of medicijn hebben, gaan mensen niet zo makkelijk op reis als voor de uitbraak’. (FD)
BUITENLAND
EU verdeelt 1,5 miljoen maskers onder zeventien lidstaten, waaronder Nederland. (Telegraaf)
‘België was gewoon niet voorbereid’ ‘Het virus is nog altijd onder ons”, zegt Belg André (Testing en Tracing). ‘In de ziekenhuizen, in de rusthuizen en in de bredere samenleving. We weten dat als we niet opletten, het meteen van de ene op de andere persoon overspringt en vrij snel belanden we zo weer in een exponentiële curve. We nemen nu dus berekende risico’s.’
‘Inwoners Belgisch-Limburg mogen in Nederland op bezoek bij een huishouden van max. vier personen. (ANP, Het Belang van Limburg)
COMMENTAREN
De Telegraaf: Het ligt in de rede om ondernemers ruimhartig tegemoet te komen. Tegelijkertijd mag ook van ondernemers creativiteit worden gevraagd om zo goed en kwaad als dat gaat in dit ’nieuwe normaal’ hun bedrijf te runnen.