Tranen bij verfilmd heldenepos van ‘Britse Schindler’ Nicholas Winton
,,Ik heb het niet geheim gehouden, maar ik heb heb er nooit over gepraat”, aldus Sir Nicholas Winton in 2014 over zijn heldendaad door vlak voordat de oorlog in Tsjechië uitbrak. Meer dan zeshonderd Joodse kinderen redde hij van de dood in de Duitse kampen.
De in 2015 op 106 jarige leeftijd overleden Winton wordt dezer dagen geëerd met een speelfilm ‘One Life’ waarin het inspirerende, waargebeurde verhaal wordt verteld.
De film met Anthony Hopkins in de hoofdrol doet denken aan de succesfilm Schindlers List, geregisseerd door Steven Spielberg. Ook Oskar Schindler redde mensenlevens door de Duitsers om de tuin te leiden. In de film Bankier van het verzet waren Gijs van Hall en zijn broer Walraven van Hall die geschiedenis schreven door de financiering van het ondergrondse verzet te organiseren.
Bescheiden Winton
Nicholas Winton is altijd bescheiden gebleven. Hij sprak er decennialang niet over. Ook de kinderen om wie het ging wisten niet wie hun levens had gered.
Pas eind jaren ’80 was het moment dat ook Winton besefte dat hij destijds iets bijzonders had gedaan. De destijds jonge effectenhandelaar organiseerde dat de kinderen per trein naar Groot-Brittannië werden gebracht en vervolgens per boot naar hun Britse adoptieouders.
Het redden van minimaal één leven was een levenstaak. De moeder van Winton organiseerde dat de kinderen op een goede plek terechtkwamen. Met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen gaat het niet om één mensenleven, maar inmiddels om meer dan 15.000 mensen die hun leven te danken hebben aan Winton.
Confrontatie
Vijftig jaar later, in 1988, verwijt Nicholas zichzelf echter dat hij niet genoeg heeft gedaan om alle kinderen te redden. Het BBC-programma ‘That’s Life!’ zorgde voor een daverende verrassing. De Britse nationale omroep had een flink aantal kinderen gevraagd naar de studio te komen. Winton krijgt een plek op de eerste rij en wordt daarna geconfronteerd met de kinderen die hij redde van een gewisse dood. Tranen wellen op achter zijn zware montuur, de tv-studio raakt overstroomd door emoties.
Overgedramatiseerd?
Winton wordt uiteindelijk in de adelstand verheven door koningin Elizabeth en heeft ook de rest van zijn leven niet stil gezeten. Hij opende Winton-huizen voor ouderen.
De Britten zijn maar wat trots op hun nationale held, die ook de heldenstatus heeft in Tjechië. Tegelijkertijd is er kritiek op de overgedramatiseerde versie van het heldenepos.
In One Life speelt Academy Award-winnaar Sir Anthony Hopkins (‘The Two Popes’, ’The Father’), Johnny Flynn (‘Emma’, ‘Beast’) speelt de rol van de jongere Nicholas. De andere hoofdrollen worden vertolkt door Helena Bonham Carter (‘Alice in Wonderland’, ’The King’s Speech’, ‘Sweeney Todd’) en Sir Jonathan Pryce (‘The Two Popes’, ‘The Wife’).
One Life gaat deze week in première.