Tilburgs TextielMuseum: Kunst borduurt voort op het verleden
Het kan je als bezoeker aan het TextielMuseum in Tilburg niet ontgaan; dit is een ‘museum–in–bedrijf’. Zelfs op deze druilerige dinsdag bruist het in het museum van de activiteiten.
Door Wiette van Klingeren
,,Er gebeurt hier van alles”, bevestigt conservator Caroline Boot in het moderne entreegebouw. ,,Er komen hier veel liefhebbers van textiel maar ook studenten van mode-opleidingen. We hebben veel kennis in huis en delen die graag!”
Het TextielMuseum werd opgericht als een eerbetoon aan het textielverleden van Tilburg. De wolindustrie was bepalend voor deze stad; er stonden méér dan honderd fabrieken. Duizenden mensen werkten in textielindustrie. In de kenmerkende fabrieksgebouwen waar ooit de wollenstoffenfabriek van Christiaan Mommers was gevestigd, komen de bezoekers nu alles te weten over textiel.
Bij de tentoonstelling ‘De Wollendekenfabriek 1900-1940’ is te zien hoe destijds van ruwe wol prachtige wollen dekens werden gemaakt. Tegenwoordig ligt de nadruk op Fashion, Kunst en Design. Dat is goed te zien in het TextielLab, een werkplaats in het hart van het museumgebouw. Hier staan de modernste machines. Er wordt gebreid, gelaserd, geprint, geborduurd en geweven.
Overal werken mensen aan projecten, geholpen door technische specialisten die de machines dóór en dóór kennen. ,,We krijgen veel vragen van kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland”, vertelt Caroline, zichtbaar trots. ,,Het museum beschikt over veel ambachtelijke kennis. ‘Maken’ staat volop in de belangstelling. Oude tradities én geavanceerde machines vormen een gewilde combinatie!”
Omgekeerd nodigt het museum ook regelmatig kunstenaars uit om een collectie-opdracht uit te voeren. ,,Daar komen de prachtigste producten uit voort.” Caroline Boot laat één van haar ontelbare favorieten zien: ,,Tanja Smeets maakte van vilt en andere materialen deze spannende installatie ‘Nebula and The Soft Machine’. Het is ambachtelijk én hightech tegelijk. Dat vind ik interessant!”
Op de weefgetouwen zijn er droogdoeken met de fraaie grafische afbeeldingen van Studio Job. ,,We vervaardigen hier huishoudelijk textiel onder een eigen label; ‘by TextielMuseum”, reageert Caroline. ,,Ontworpen door topontwerpers en bij velen geliefd.”
Ook voor kinderen is veel te beleven in het TextielMuseum. Een leuke speurtocht voert kinderen spelenderwijs langs alle technieken die in het TextielLab te zien zijn. Stil hoeven ze hier niet te zijn; ,,Met het geluid van de machines stoort een kinderstem natuurlijk niet!”
De tentoonstellingen in het museum wisselen regelmatig. Sinds december is de bruisende modetentoonstelling ‘1920s JAZZ AGE, Fashion & Photographs’ te zien. ,,Na de Eerste Wereldoorlog lieten vrouwen zich de veroverde vrijheid niet meer afnemen. Het modebeeld veranderde daardoor óók.”
De tentoonstelling toont de kledingstukken van de ‘moderne’ tijd; ‘flapper’jurken met franje en avondkledij met kraaltjes, maar ook praktische sportkleding. Verschillende Filmfragmenten en originele foto’s brengen de ‘roaring twenties’ tot leven.
Wie zich wil laten inspireren: ga vooral kijken. Het TextielMuseum is hartstikke hip!
Museumfacts
TextielMuseum
Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg
T: 013 536 74 75
Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 17.00 uur
Zaterdag en zondag 12.00 tot 17.00 uur
Entree:
Volwassenen € 12,00
Jongeren 13 – 18 jaar € 3,50
Museumkaart gratis