Telefoons meldpunten seksueel overschrijdend gedrag roodgloeiend
De telefoons bij meldpunten seksueel grensoverschrijdend gedrag staan roodgloeiend. Aantallen kunnen niet genoemd morden, maar ,,het zijn er bizar veel”. Aldus de oprichter van Centrum Seksueel Geweld.
Dat de uitzending van BOOS rondom schandalen bij The Voice of Holland veel heeft losgemaakt, dat is bij verschillende meldpunten voor seksueel grensoverschrijdend gedrag wel duidelijk. Het Algemeen Dagblad schrijft dat er fors meer telefoontjes en chatgesprekken bij dergelijke meldpunten worden afgehandeld. Het zou vergelijkbaar zijn met de #Metoo-golf uit 2017. ,,Het zijn er bizar veel”, zegt oprichter Iva Bicanic van Centrum Seksueel Geweld. Ze kan geen aantallen noemen.
90 procent vrouw
Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek voor het overgrote deel bij vrouwen voor. Van de 100 duizend slachtoffers van aanranding, verkrachting en/of misbruik is ongeveer 90 procent vrouw. In totaal zijn er van alle vormen van seksueel overschrijdend gedrag maar liefst 1,6 miljoen mensen het slachtoffer.
Druk van macht
Fonds Slachtofferhulp besteed dan ook veel aandacht aan deze doelgroep. Dat fonds schreef over de uitzending van BOOS: ‘De onthullingen laten zien hoe groot de druk van macht kan zijn, waardoor je niet durft te handelen zoals je eigenlijk zou willen.’
Nog steeds meldingen
Voor de uitzending van BOOS werd gesproken met 53 mensen, maar daar bleef het niet bij. Eerder lieten de makers van het programma weten: ‘Tot op heden ontvangen wij nog altijd berichten via Instagram, DM of per mail over vermeend (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en/of machtsmisbruik in de context van The Voice, of in relatie tot de vermeende daders.’