Slim-dieet van prof. dr. Leo Hofstra: week 1
Slim is een combinatie van lekker en gezond eten (waar je toch van afvalt), beter slapen, meer energie en lekker bewegen. Juist deze mix zorgt ervoor dat je snel afvalt.
Hierbij de SLIMme lifestyle tips voor week 1, het voedingsadvies en een paar heerlijke recepten. Allemaal gebaseerd op het boek Snel SLIM, de Succesvolle Afval Methode van Dr. Leonard Hofstra.
Slim WEEK 1:
Voeding: In deze fase gebruik je weinig tot geen koolhydraten. Dit zet de vetverbranding goed aan. Tip: ontbijt met volle kwark of eieren – lunch met salade – avondeten met vlees/vis en groente. Bij trek tussendoor neem je een handje noten. In deze fase geen fruit of vruchtensap, hier zitten namelijk veel vruchtensuikers in (fructose).
Alcohol: geen
Bewegen: drie tot vier keer per week, 30 minuten per keer, matige intensiteit en volledig in vetverbrandingzone (hartslag 110-twintig slagen per minuut, train altijd met hartslagmeter). De vetverbranding gaat dan optimaa. Kijk voor inspiratie naar de video’s van Carlos Lens.
Rest voeding: drink 2,5 liter water per dag, twee kopjes thee, twee kopjes koffie, neem omega-3 (vette vis twee maal per week) maar zout niet meer dan zes gram per dag.
Slaap: laad je batterij goed op. Slaap acht tot negen uur per nacht, ga echt op tijd naar bed. Geen computer en tv na 21 uur, maar lees in plaats daarvan een boek. Door geen alcohol te drinken, zul je zien dat je veel beter slaapt. Neem overdag gerust een powernap.
Roken: onmiddellijk stoppen.
Stress: start met yoga en volg de beweegadviezen, kijk naar de video’s op Vrouw online.
Slim-Cool: elke dag een koude douche en/of twintig minuten een cold pack tussen je schouderbladen.
Omgeving: ga vooral om met gezonde, sportende mensen en vermijd de voor jouw lifestyle gevaarlijke plekken. Ontdoe je van ongezonde producten (in je koelkast, keukenkast) en laat ongezonde producten in de supermarkt staan. Geef je op voor een sportief evenement (zoals hardlopen).
Droom: wat is je droomfiguur? En je droomgewicht? Wie is jouw idool? Op welk moment in je leven was je het fitst en gezondst? Go for it!
Muziek: luister een half uur per dag naar Mozart/barok/loungemuziek.
VOEDINGSADVIES – WAT IS SLIMME VOEDING?
Ontbijt: eieren, kwark, groente, omelet, Hüttenkäse, aardbeien, bosvruchten (mag diepvries), groentesap, tomatensap, spek, kaas, ham, volle yoghurt, tomaat, mozzarella, scrambled eggs, biogarde, ei met salade.
Tussendoor: noten, cashew, pinda’s, amandelen, blokje kaas, low carb bar (bijvoorbeeld van Atkins), macademia noten, walnoten, selderij, cherrytomaten, rauwe wortel, komkommer, hummus, olijven, gekookt ei, chocolade 70% plus of meer
Lunch: salade met tonijn, kip, makreel, ansjovis, geitenkaas, groente, tomaten, zalm, champignons, komkommer, paprika, garnalen, ham, gazpacho, tomatensoep, caesar salad, krab, Griekse salade, salade niçoise, hamburger (zonder brood!), feta, mozzarella, scampi.
AVONDETEN
Zalm, kip, kalkoen, biefstuk, groenteburger, sojagehakt, linzen, peulvruchten, vis, vlees, kip, groente, dorade, mahi-mahi, pangafilet, vrijwel alle groene groenten (all you can eat!) – sla – spinazie – radijsjes – andijvie – selderij – champignons – koolsoorten – avocado – asperges – komkommer – sperziebonen (groene bonen) – broccoli – spruiten – tomaat – artisjok – asperges – bloemkool – komkommer – geroosterde groente – gestoomde groente, wild, gevogelte, paddenstoelen, aubergine.
Voor vlees geldt: alles wat rent, vliegt of zwemt is goed (dus wild, gevogelte en vis).
Koolhydraten: geen koolhydraten nemen in stap 1, duurzame koolhydraten in stap 2 en 3.
Wat mag dus niet: glucose (geen producten waar glucose/fructose of andere suikers aan zijn toegevoegd) – chips – frisdrank (cola/fanta et cetera)- gekookte aardappels – brood – honing – cornflakes – cruesli – suiker (dus geen snoep – koekjes – taart – ijs – pudding – jam enz.) – stokbrood – pasta – rijst – banaan – meloen vruchtensappen, fruit. Geen maltose (dus geen bier).
ONTBIJT
Voor het ontbijt: 1 glas groentesap, 2 glazen water. Hierdoor eet je minder bij het ontbijt.
Kwark met noten en vruchten: doe halfvolle/volle kwark in een kom, voeg rode bosvruchten toe, maak af met een hand vol noten. Varieer met sesamzaadjes, zonnebloempitten, lijnzaad, verschillende soorten noten etc. Geen suiker toevoegen. Geen vruchtenyoghurt of -kwark gebruiken.
Slim legt uit: dit ontbijt geeft je een lang een vol gevoel, terwijl het caloriearm is.
Omelet met tomaten
Doe wat olijfolie (voor bakken en braden) in een pan, op halfhoog vuur. Sla 3 eieren stuk op de rand en doe ze in de pan. Bedek de omelet met dun gesneden tomaat, en strooi er nadien Parmezaanse of Pardano-kaas over. Beetje zout, voldoende peper en maak af met een paar blaadjes basilicum.
Slim legt uit: heel gezond en het geeft lang een verzadigd gevoel.
LUNCH
Rucolasalade met tonijn, rode ui, tomaat
Snijd de ui in dunne ringen en doe deze in een kom. Voeg flink wat olijfolie (extra vergine) en paar druppels balsamico toe. Nadien peper en zout. Voeg een zak rucolasla toe gevolgd door de tonijn (1 blikje). Afmaken met grofgemalen peper.
Slim legt uit: deze lunch zit vol vezels, gezonde eiwitten en vetten.
Gerookte zalm met wasabimayonaise en ijsbergsla: leg de gerookte zalm op een bord. Neem 2 eetlepels olijfmayonaise, een beetje olijfolie en roer hier wat wasabipasta doorheen (geeft heerlijke, pittige smaak). Bedek de randen van het bord met ijsbergsla. Garneer het gerecht met de zelfgemaakte mayonaise en afmaken met versgemalen peper.
Slim legt uit: zalm bevat veel omega-3.
TUSSENDOOR
Een handjevol noten, snoeptomaatjes.
AVONDETEN
Biefstuk en broccoli
Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen. Snijd ondertussen broccoli (minstens 300 gr) in kleine roosjes. Doe de broccoli in een pan met een klein laagje water en stoom in 5-10 minuten beetgaar.
Verwarm op een laag vuur (voor de biefstuk) boter en wat olijfolie in een pan, en zet het vuur dan hoog. Bak de biefstuk snel bruin aan beide kanten en vervolgens voor medium nog 5 en rare nog 3 minuten. Bestrooi ondertussen met peper, klein beetje zout en wat rozemarijn. Maak er eventueel een basis peperroomsaus bij.
Recept voor de saus: pel en snipper een ui. Verwijder de schil van de teen knoflook en snijd fijn. Verhit olie in een koekenpan en voeg de ui en knoflook toe (halfhoog vuur). Voeg ongezoete slagroom toe en laat een minuut of 6 inkoken. Op smaak brengen met peper en zout.
Slim legt uit: broccoli zit vol gezonde nutriënten en vezels. In weinig water koken, en niet te lang, anders verdwijnen alle gezonde stoffen in het kookwater. De biefstuk verteert langzaam en geeft daarmee lang een verzadigd gevoel.
Witvis (baars, kabeljauw), met peultjes
Laat de vis goed op kamertemperatuur komen. Was ondertussen de peultjes en breng water aan de kook. Kook de peultjes gaar met een beetje zout. Verwarm op een laag vuur (voor de vis) boter en wat olijfolie in een pan en zet het vuur dan hoog. Bak de visfilet snel bruin. Aan beide kanten zo’n 4 minuten. Maak er eventueel een witte wijn-roomsaus bij.
Recept voor de saus: pel en snipper een ui. Verwijder de schil van de teen knoflook en snijd fijn. Verhit olie in een koekenpanen voeg de ui en knoflook toe (halfhoog vuur). Voeg ongezoete slagroom toe en een half glas witte wijn toe. Laat een minuut of 10 inkoken. Op smaak brengen met peper en zout.
Slim legt uit: heerlijk, licht diner. Zorg voor voldoende groente, dit is namelijk heel gezond en het geeft lang een verzadigingsgevoel.