Sharon haalt de barbecue tevoorschijn: ,,Lekker grillen in de tuin”
Sharon heeft de zomer in haar bol. Wat past er dan beter dan een paar heerlijke gerechten die een avondje barbecueën helemaal afmaken? ,,Ik heb gekozen voor schouderkarbonade met een stevige, Russische salade én pangafilets met tomatensalsa en knapperig brood”, vertelt onze tv-kok. ,,Beide gerechten zijn eenvoudig om te maken en heerlijk van smaak.”
Schouderkarbonade van de BBQ en een Russische salade
Het boodschappenlijstje:
4 schouderkarbonades
1 ui
1 teentje knoflook
6 eetl. zoete ketjap manis
1 theel. 5 kruidenpoeder
1 eetl. basterdsuiker
1 limoen
1 bouillonblokje
1 theelepel sambal badjak
10 vastkokende aardappelen
50 gr. augurk in blokjes
¼ komkommer in kleine blokjes
200 gr. doperwten (diepvries)
50 gr. geraspte wortel
1 rode ui
2 eieren
100 gr. mayonaise
Peper/zout
Bereiding voor 4 personen:
Maak de ui en het teentje knoflook schoon maal dit samen met de overige ingrediënten behalve de schouderkarbonades in een keukenmachine tot een egale marinade. Als je geen keukenmachine hebt gebruik dan een blender of een staafmixer. Marineer de schouderkarbonades minimaal 2 uur in deze heerlijk marinade. Een mooie temperatuur in de barbecue is zo tussen de 110 en 150 graden. Grill de karbonades totdat ze een kerntemperatuur bereikt hebben van ongeveer 65 graden. Keer de schouderkarbonades regelmatig om zodat ze niet aanbranden.
Russische salade:
Schil en halveer de aardappelen, spoel ze schoon en kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Kook de eieren hardgekookt en snipper het uitje. Laat de aardappelen een beetje afkoelen en snijd deze in kleine blokjes.
Laat de eieren in koud water schrikken, pel ze en snijd in stukken. Kook de doperwtjes in 8 minuten gaar en giet af. Voeg alle ingrediënten in een grote schaal en meng het goed door elkaar. Voeg er eventueel nog wat peper en zout naar smaak aan toe.
Pangafilet met tomatensalsa en stokbrood
Tip! Gebruik een BBQ grillmat antiaanbak
Het boodschappenlijstje:
4 pangafilets
½ theel. nootmuskaat
½ theel. Paprikapoeder
4 grote tomaten
4 eetl. ketchup
1 rode ui
6 blaadjes basilicum
½ theel. komijnpoeder
½ citroen
1 groene paprika
Brood naar keuze
Oijfolie
Peper/zout
Bereiding voor 4 personen:
Kies voor stukken vis van gelijke dikte, zodat ze even lang moeten garen. Dep de pangafilets eerst droog met keukenpapier en bestrooi beide kanten met peper, de specerijen en zout. Leg evt. een grillmat op de barbecue en bak de filets aan beide zijden ca. 3 min.
Gebruik je geen grillmat? Scheur dan een flink stuk folie af, groot genoeg om de hele visfilets in te kunnen verpakken. Leg de stukken vis in het midden van de folie en strooi er de specerijen, peper en zout op.
Sluit de folie helemaal om de filets. Zorg wel dat je hem open kunt maken tijdens het barbecueën om te kijken of ze gaar zijn. Plaats de pakketjes in het midden van de barbecue en grill de filets 5-7 minuten aan beide zijden.
Tomatensalsa met brood:
Snijd de tomaten en de paprika in blokjes, snipper het uitje en snijd de basilicum zo fijn mogelijk. Roer de tomaten, ui, ketchup, paprika en basilicum door elkaar. Voeg het sap van een halve citroen, het komijnpoeder (evt. peper en zout) toe. Smeer het brood in met wat olijfolie en grill deze goudbruin. Strooi er tot slot wat zout op.