Roemeense eenheidskoning op bankbiljet
BOEKAREST – Roemenië heeft voor het eerst sinds het afschaffen van de monarchie in 1947 weer een bankbiljet uitgegeven met een afbeelding van een koning. De Nationale Bank heeft een biljet van honderd lei (twintig euro) in omloop gebracht ter ere van de ‘grote unie’ die er precies honderd jaar geleden voor zorgde dat het tot dan toe door Oostenrijk-Hongarije bestuurde Transsylvanië en Boekovina bij Roemenië werd gevoegd.
Op het speciaal voor verzamelaars in een kleine oplage uitgegeven bankbiljet staan de toenmalige koning Ferdinand en zijn echtgenote koningin Maria afgebeeld. Zij zijn de geschiedenis ingegaan als het koningspaar van de Roemeense eenheid. Op het biljet staat ook de vergadering in Alba Iulia afgebeeld waar de Roemenen uit Transsylvanië besloten zich aan te sluiten bij het ‘moederland’, en de blije intrede van het koningspaar in de stad op 1 december 1918. Vier afgebeelde vrouwen in klederdracht vertegenwoordigen die vier regio’s van Roemenië die destijds samen kwamen: Boekovina, Bessarabië, Transsylvanië en het toenmalige Roemenië.
Roemenië heeft overigens niet alle in 1918 verkregen gebieden kunnen behouden. In de Tweede Wereldoorlog pakte de Sovjet-Unie weer stukken af: Bessarabië, dat nu deels de republiek Moldavië vormt, en de helft van Boekovina, dat nu tot Oekraïne behoort.
BUZZR