Ophef om controversiële Thaise koning Rama X
De Thaise koning Rama X is weer in Duitsland geland. De koning is zeer controversieel maar de Duitsers staan machteloos…
De 69-jarige Maha Vajiralongkorn, beter bekend als de Thaise koning Rama X, heeft voet aan Duitse grond gezet. De koning volgde koning Rama IX op. Zijn vader overleed in 2016. Toen kreeg Rama X de kroon aangeboden, die accepteerde deze maar stelde de kroning nog een tijd uit om zich voor te bereiden. In 2019 werd hij koning. In de tussentijd heeft generaal Prem Tinsulanonda gefungeerd als regent. De koning heeft voor en tijdens zijn koningschap veel voor controverse gezorgd…
Maîtresses
Rama X besteedt veel van zijn tijd in Duitsland. Daar heeft hij enkele huizen en zich in het verleden hebben verschanst in een hotel met tientallen vrouwen. Hij is een tijd terug naar Thailand gegaan maar heeft onlangs weer voet op Duitse bodem gezet…
Dertig poedels
Met hem zijn tenminste dertig poedels en 250 bedienden meegekomen onder wie ook veel vrouwen. Dat is niet het enige. Ook zijn er volgens hln.be veertien vliegtuigen vol met peperdure schatten in Duitsland geland. Door de diplomatieke regels konden die zonder controle door de douane komen en hoefde er geen cent belasting over te worden betaald. In zijn land zijn aanhoudende protesten tegen hem en de koning zou overwegen om zich permanent in Duitsland te vestigen. Ook moet de koning nog een heleboel belasting betalen voor een villa die hij van zijn vader erfde. Hij komt hiermee weg door gebruik te maken van zijn diplomatieke onschendbaarheid.
Coronaregels
De koning trekt zich ook niets aan van de geldende coronaregels. Mensen uit hoog-risicogebieden die naar Duitsland gaan worden onderworpen aan een quarantaine van tenminste vijf dagen, tenzij ze aantoonbaar gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona. Rama X heeft eveneens geen boodschap aan die regels.
Thaise staatszaken
Ook houdt de Duitse politiek zich bezig met de koning. De minister van Buitenlandse Zaken stelt dat als er zaken gebeuren die illegaal zijn, dat onmiddellijke gevolgen, zo staat in de Belgische kant DeMorgen. Daaronder valt het regelen van Thaise staatszaken in Duitsland.