Olijfboom brengt Mediterrane sfeer. Olé voor de Olea
Olijfbomen zijn nuttige planten: de vruchten (olijven) zijn lekker en voedzaam en de olie daarvan is onmisbaar in de keuken. Maar wist u dat olijfbomen ook leuk zijn als sierplant? Door zijn karakteristieke uitstraling brengt de olijf die zonnige sfeer van de Middellandse Zee op het terras of balkon. Je krijgt er direct een vakantiegevoel van!
Veel soorten
De bekendste olijf is de Olea europaea, de Europese olijfboom, maar er zijn honderden soorten gekweekt die zich onderscheiden in olijfproductie, manier van groeien en geschiktheid voor grond en standplaats. Als tuinplant komt u de olijf Lessini het meest tegen: deze variant is goed bestand tegen winterse omstandigheden en niet heel gevoelig voor ziekten.
Herkomst
De wetenschappelijke naam Olea is afgeleid van het Latijnse ‘oliva’ dat weer uit het Griekse ‘elaia’ komt en zoveel betekent als ‘olijffruit’. Onderzoekers hebben uit fossiele resten afgeleid dat de soort al zo’n 20-40 miljoen jaar bestaat. Ongeveer 6.000 jaar geleden is de boom vanuit Armenië naar Zuid-Europa gekomen, waar hij sindsdien overal is geplant. Olijfbomen zijn taaie rakkers: ze kunnen wel 1000 jaar worden!
Weetjes & Tips
In de Griekse mythologie schenkt Pallas Athene haar wijsheid in een olijfboom aan de stad Athene. Zodoende staat er een olijfboom op de Acropolis;
In het Christendom staat de olijftak voor vrede en geluk: na de zondvloed keerde de duif terug naar de ark van Noach met een groene olijftak;
Olijfbomen zijn helaas niet gunstig voor hooikoortspatiënten;
De olijfboom staat graag warm en zonnig. De kluit mag vochtig zijn, maar het water moet weg kunnen lopen;
Grotere exemplaren kunnen vorst tot -5°C hebben, bij nog lagere temperaturen de plant afdekken met vliesdoek;
In het groeiseizoen (maart-september) kunt u een klein beetje plantenvoeding geven;
Snoeien doet u in het vroege voorjaar om de vorm mooi te houden én de groei te stimuleren.