Nieuwe antisemitisme-aanpak: 4,5 miljoen en veel bekende plannen

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet trekt vanaf volgend jaar 4,5 miljoen euro uit voor een nieuwe aanpak van antisemitisme, die vooral bestaat uit plannen die eerder zijn aangekondigd of reeds in gang zijn gezet. Wel nieuw is dat een Taskforce Bestrijding Antisemitisme wordt opgericht. Justitieminister David van Weel was al langer bezig met dit plan tegen Jodenhaat. Maar hierop kwam twee weken geleden extra druk te staan toen geweld tegen Israëlische voetbalsupporters voor veel politieke ophef zorgde.

“Ik wil zorgen dat over een paar jaar Joden zich weer onderdeel voelen van onze samenleving en niet bedreigd worden”, lichtte Van Weel toe na de ministerraad, waarin de aanpak is besproken.

De taskforce moet op de korte termijn met plannen komen om de veiligheid van Joden in Nederland te verbeteren. Het verschil met de al langer bestaande Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding is dat die zich meer richt op de lange termijn, licht een woordvoerder van de minister toe. Maar de taken zullen ook enigszins overlappen, geeft ze toe.

Onbekend

Het is nog onbekend wie deze taskforce gaat leiden. Maar volgens de minister wordt het een “gezaghebbend voorzitter”. Die moet punten “aanpakken” waar de “Joodse gemeenschap zich nu onveilig bij voelt”. Dan heeft hij het bijvoorbeeld over “de sit-ins bij stations” en “het gevoel van onveiligheid bij Joodse studenten”.

Het kabinet belooft ook te onderzoeken of harder kan worden opgetreden tegen antisemitisme. De bewindsman denkt bijvoorbeeld aan de inzet van het snelrecht en een verbod op gezichtsbedekkende kleding bij demonstraties. Hij bekijkt ook of het mogelijk is om het Nederlanderschap van mensen met een dubbel paspoort in te trekken “bij ernstige misdrijven met een antisemitisch aspect”. Deze voornemens hebben kabinetsleden de afgelopen weken al genoemd in de media en debatten.

Extra geld

Van het extra geld gaat jaarlijks 1,3 miljoen euro naar veiligheidsmaatregelen voor Joodse scholen, instellingen en evenementen. De organisaties betalen veiligheidsmaatregelen doorgaans uit eigen zak en het kabinet wil ze hierin financieel tegemoetkomen.

In het plan noemt het kabinet ook een aantal lopende projecten tegen antisemitisme die worden voortgezet of uitgebreid. Zo komt er meer geld voor workshops tegen discriminatie op het voetbalveld, die mede worden georganiseerd door de Anne Frank Stichting. Een project tegen spreekkoren in het betaald voetbal wordt voortgezet.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck