Nederland vraagt opnieuw geld uit Europees coronaherstelfonds
DEN HAAG (ANP) – Nederland heeft bij de Europese Commissie een tweede betaalverzoek ingediend in het kader van het Herstel- en Veerkrachtplan, bedoeld om de economieën van de EU-lidstaten te helpen herstellen van de gevolgen van de coronapandemie. Dat heeft minister Eelco Heinen (Financiën) bekendgemaakt na de ministerraad.
Met dit tweede verzoek verwacht het kabinet 1,2 miljard euro binnen te halen, op een totaal voor Nederland gereserveerd potje van 5,4 miljard euro. De Europese Commissie heeft twee maanden om te beoordelen of Nederland aan de voorwaarden heeft voldaan. Het eerste betaalverzoek ter waarde van 1,3 miljard euro werd in september gehonoreerd.
Het geld uit het Herstel- en Veerkrachtplan is bedoeld voor investeringen in onder meer digitalisering, betaalbare woningen, onderwijs en zorg. De tweede tranche wordt bijvoorbeeld gebruikt voor scholing van werklozen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt, voor betere zorg, woningbouw en voor compensaties die zijn betaald voor de beëindiging van varkenshouderijen.
Wijzigingsverzoek
Na dit tweede betaalverzoek volgen er nog drie. Om aanspraak te kunnen maken op het volledige bedrag, zal het kabinet Brussel moeten meekrijgen met een wijzigingsverzoek, want niet alle ingediende investerings- en hervormingsplannen zijn op tijd haalbaar. Ook is voor een aantal voorstellen het politieke draagvlak weggevallen, hoewel dat formeel gezien geen grond is voor aanpassingen.
Het vorige kabinet nam bijvoorbeeld rekeningrijden in de plannen op als verduurzamingsmaatregel, maar de huidige regeringscoalitie ziet daar niets in. Heinen houdt het er nu op dat deze maatregel “waarschijnlijk niet meer haalbaar” is binnen de looptijd van het Herstel- en Veerkrachtplan, en hoopt een alternatief te kunnen aandragen.
Andere plannen liepen vertraging op door schaarste aan onderdelen en krapte op de arbeidsmarkt. Het lukt daardoor bijvoorbeeld niet om tijdig voldoende windmolens op zee te bouwen en een nieuw spoorveiligheidssysteem in te voeren. En in sommige gevallen zijn inmiddels “beter passende” alternatieven voorhanden voor maatregelen uit het oorspronkelijke plan.
ANP