Litouwen wil Oekraïne in 2030 als EU-lid, Nederland tegen datum

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp

Advertentie

Van onze redactie

LUXEMBURG (ANP) – Litouwen vindt dat Oekraïne per 1 januari 2030 lid moet zijn van de Europese Unie. Dat zei de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Kęstutis Budrys maandag bij aankomst in Luxemburg. Nederland wil nog geen toetredingsdatum noemen.

In tegenstelling tot andere landen wil Nederland het toetredingsproces voor Oekraïne niet versnellen, benadrukt buitenlandminister Caspar Veldkamp.

Oekraïne doet volgens Veldkamp “vreselijk zijn best, maar Nederland is streng en kritisch op EU-uitbreiding”. Nederland helpt Oekraïne wel om te voldoen aan de criteria, op onder meer het gebied van de rechtsstaat en goed bestuur, zei hij.

Toetredingsproces

Veldkamp is zaterdag in het Oekraïense Lviv geweest, omdat Nederland het land wil helpen bij het toetredingsproces tot de EU. Experts van zes Nederlandse ministeries hebben met experts van Oekraïense ministeries gesproken over de manier waarop zij de noodzakelijke hervormingen kunnen doorvoeren en andere toelatingscriteria snel kunnen halen.

Litouwen vindt het juist de hoogste tijd dat de eerste onderhandelingen tussen Oekraïne en de EU van start gaan. “Oekraïne is inmiddels bijna een half jaar kandidaat, maar de onderhandelingen met het openen van clusters zijn nog niet begonnen”, zei Budrys. Landen die lid willen worden van de EU moeten aan een hele reeks eisen voldoen, die in zes ‘clusters’ met verschillende thema’s zijn opgedeeld, zoals de rechtsstaat en financiën. “Als we terugtellen vanaf 1 januari 2030 hebben we een heel krappe tijdlijn.” Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei eerder dat het toetredingsproces moet worden versneld.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck

Deze site gebruikt trackingtechnologieën. Je kunt ervoor kiezen om deze technologieën te accepteren of te weigeren.