Leiden wint met Matthäus Passion op punten van Naarden
Met Mark Rutte vooraan in de Pieterskerk in Leiden kon burgemeester Lenferink zijn handen dichtknijpen op deze Goede Vrijdag. ‘Gewonnen’ moet hij hebben gedacht, want ook de ‘onderkoning’ van Nederland, vice-president van de Raad van State had zich ook al gemeld in de Sleutelstad.
In Leiden was Neelie Kroes, voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib, Kamerlid Martin Bosma en ex-minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen de oogst voor langstzittende burgervader van Nederland.
Het soortelijk gewicht van Matthäus-bezoekers in Naarden-Vesting loog er trouwens ook niet om. Uiteraard waren er een aantal leden van het kabinet, onder wie de staatssecretarissen Alexandra van Huffelen (Digitalisering) en Gunay Uslu (Cultuur) en minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken), maar ook het bedrijfsleven en de media waren goed vertegenwoordigd.
Na drie jaar geen Matthäus Passion vanwege corona snakten de leden van de Nederlandse Bachvereniging naar een uitvoering. Het was trouwens de 100ste keer, een heus jubileum dus. Een eeuw geleden op ‘Goeden Vrijdag 14 april 1922’ was de allereerste Passie.
Wie zagen we in Naarden rondschuifelen naar hun stoeltjes? Schiphol-baas Dick Benschop bijvoorbeeld, Philips-topman Frans van Houten maar ook de nieuwe KLM-baas Marjan Rintel werd er in het prachtige gemeentehuis ontvangen.
Voormalig bankier van ABN Amro Jan Kalff is een fan van de passie, maar ook voormalig Vara-man Joop Daalmeijer en zijn vrouw Maartje van Weegen zijn vaste gasten in de vestingstad. Mariëlle Tweebeke, de scherpe interviewster van Nieuwsuur, offerde haar vrijdag op, terwijl Jaïr Ferwerda opnames maakten voor Jinek.
De uitvoering van de Nederlandse Bachvereniging stond onder leiding Shunske Sato. Het was fenomenaal, vooral op de momenten dat de Japanse virtuoos zelf de viool ter hand nam. De chemie met het orkest en de solisten was voelbaar in de kerk.
Waren er nog meer uitblinkers? Ja: Daniel Johannsen die de kraakheldere evangelistenpartij voor zijn rekening nam en de betoverende alt Alex Potter. Het Erbarme dich klonk drie jaar na de verplichte afwezigheid mooier dan ooit uit de keel van deze Potter.
Van de zurige Volkskrant-recensent kreeg de versie van de 37-jarige dirigent Sato slechts drie sterren. Alhoewel ook hij kippenvel kreeg toen Sato de snaren beroerde van zijn viool. Tot volgend jaar, zeiden we tegen elkaar. Maar dan wel weer met de premier erbij. Of moet die lijdensweg van zijn vierde kabinet nog beginnen? Voormalig Corona-minister Hugo de Jonge volgde de Matthäus in Delft.