,,Knuffelreputatie Ali B zit in de gevarenzone”
Wat is er toch aan de hand met Ali B? De gevierde rapper, die zich aan een getroebleerde jeugd ontworstelde, heeft veel muzikale successen op zijn naam staan. Toch is hij de afgelopen maanden steeds vaker onderwerp van minder fraai gesprek.
Na zelf gedane uitspraken over terugvallen in verslaving, een merkwaardige overval bij zijn huis en filmpjes waarin hij in een niet al te heldere toestand wereldkampioen F1 Max Verstappen bejubelde, vraag ik me af of zijn reputatie als ‘knuffelmarokkaan’ in rap tempo van hem weggaloppeert.
Als een open boek is Ali B geweest als het ging om zijn verleden. Hij maakte er geen geheim van dat hij als tiener grote problemen had door onder andere een gokverslaving. Hij nam zelfs geld van zijn moeder weg om het in een gokhal te verbrassen. En dat was niet het enige.
In onder andere de Videoland-docu over zijn leven, ‘Ali Bouali’, vertelde hij honderduit over zijn bedenkelijke handel en wandel (lees: dealen en gebruiken) voordat hij doorbrak als rapper. Met een dijk van een hit, het duet Wat zou je doen? met zijn veelbesproken Voice-collega Marco Borsato, en een ontmoeting met koningin Beatrix die hij tegen alle protocollen in omhelsde, werd Ali in één keer bekend als artiest met een grote aaibaarheidsfactor.
Het leverde hem niet alleen een sympathiek imago op, maar ook vele hits, meerdere succesvolle bedrijven, tientallen stuks vastgoed én een stoeltje als coach bij The Voice. En toch gaat er de afgelopen tijd iets schuren.
Met de verschijning van zijn documentaire leek er aanvankelijk weinig aan de hand. Open en eerlijk werd de kijker een blik in de keuken van de rapper gegund. Hij gaf in diverse interviews toelichting op wat er was te zien en wat er in zijn leven allemaal was gebeurd. Zo was er de bekentenis dat hij een terugval had gehad. ,,De laatste was van drie jaar geleden. Dat was geen drugs. Dat was weer gokken. Ik was toch weer even gaan gokken, ja.”
Dat was nadat hij een jaar of vijf geleden ook in oude slechte gewoonte was vervallen, zo vertelde hij toen in de krant. ,,Ik weet niet goed waarom, het leek me zomaar even lekker: opgaan in die afgesloten wereld en uitdokteren welke automaat de meeste winst gaat geven.”
So far, so good. We maken allemaal fouten, nietwaar? Maar bij het uitkomen van de documentaire in september van dit jaar, daalde de toorn van Ali’s familie in Marokko op hem neer. Op basis van uitspraken over de vader van Ali, die het her en der in de opvoeding van zijn zoon zou hebben laten liggen, reageerde een oom: ,,We zien hem op dit moment liever dood dan levend. Wij als familie ontkennen alles wat je over ons als familie hebt gezegd. Jouw opa uit Marokko die vervloekt jou. Als je eens wist wat op jouw hoofd staan, je wilt niet weten. Je staat op nummer één als vijand. Je trapt over lijken.”
Nou is er in de beste families wel eens wat aan de hand, dus ook dat kan bij Ali B gebeuren. Ware het niet dat een overval bij zijn huis in Almere hem opnieuw onzalig in de schijnwerpers zette. Hij deed er desalniettemin op Instagram nogal luchtig over: ,,Helaas ben ik overvallen met mijn chauffeur. Ik kan vanwege het politieonderzoek niets zeggen. Het gaat goed, we zijn gezond. De mensen wouden wat hebben, ik heb het gegeven. Ik dacht: hoe eerder je het geeft, hoe eerder je er vanaf bent. Ik hoop dat ze de daders pakken. Maar belangrijker: ik en mijn gezin zijn gezond en ongedeerd.”
Natuurlijk hopen de meeste mensen dat er verder niets schuilgaat achter de overval. Dat er geen bedenkelijke aanleiding tot dit incident was. En tóch dacht ik vorige week, toen Ali B onze F1-held Max Verstappen lyrisch en ogenschijnlijk in benevelde toestand ‘toe-rapte’: wat is er toch gebeurd met Ali B?
Ik ben bang dat, als deze tendens zich voortzet en Ali onderwerp blijft van negatieve berichten, de glans van zijn carrière verdwijnt. En als de aaibaarheidsfactor van Ali verdwijnt, lijkt mij dat zijn goede reputatie op z’n minst in de gevarenzone zit. Werk aan de winkel, Ali!