Japanse keizer bekrachtigt naam nieuw tijdperk

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

TOKIO – De Japanse keizer Akihito heeft maandag in het keizerlijk paleis het regeringsbesluit ondertekend waarin is vastgelegd wat de naam wordt van het nieuwe keizerlijk tijdperk: Reiwa. Kabinetssecretaris Yoshihide Suga had die tijdens een rechtstreeks uitgezonden persbijeenkomst bekendgemaakt. Reiwa gaat in op 1 mei, bij de troonsbestijging van keizer Naruhito.

Suga zei bij de presentatie dat de naam was gebaseerd op een gedicht uit Manyoshu, de oudste bestaande verzameling Japanse poëzie. Het eerste karakter van Reiwa staat voor ‘fortuinlijk’, terwijl het tweede kan worden vertaald als ‘vrede of harmonie’. Niet eerder waren de karakters overgenomen uit de Japanse klassieke literatuur. Eerdere namen van de keizerlijke tijdperken – 247 in getal – hadden kanji uit de Chinese literatuur gebruikt.

De Japanse premier Shinzo Abe hoopte dat de naam breed geaccepteerd zal worden door de Japanse bevolking. Reiwa is gekozen omdat de karakters ‘een cultuur uitdrukken die wordt geboren en gevoed door mensen die op harmonieuze wijze bij elkaar komen’. Hij wees er in dat verband op dat Manyoshu, dat meer dan 1200 jaar geleden werd samengesteld, gedichten bevatte van mensen van verschillende sociale status, waaronder keizers, edelen en edelvrouwen, krijgers en gewone boeren.

Naamsgebruik

Na de bekendmaking konden computerprogrammeurs, ambtenaren en kalendermakers aan de slag om de nieuwe naam in te voeren. Dat was ook de reden waarom premier Abe er voor had gekozen om tegen de traditie in de naam van het keizerlijke tijdperk al voor de troonswisseling bekend te maken. Met het aftreden van keizer Akihito op 30 april komt een einde aan het tijdperk Heisei – ‘vrede scheppen’.

Volgens een recente peiling gebruikt een kwart van de Japanners nog de unieke eigen jaartelling en 34 procent van de bevolking gebruikt de eigen telling naast de westerse jaartelling. Op officiële documenten en bijvoorbeeld munten wordt de keizerlijke gebruikt. De naam wordt postuum ook gegeven aan de keizer zelf. Akihito zal na zijn overlijden keizer Heisei heten en zijn zoon keizer Reiwa.

 

BUZZR

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck