ITV-onderzoek afgerond: ongewenst gedrag bij The Voice of Holland
Het externe onderzoek dat producent ITV heeft laten doen is na veertien maanden afgerond. De bevindingen uit het rapport zijn vandaag online gezet en daaruit blijkt dat er zeker sprake van ongewenst gedrag bij The Voice of Holland was, maar dat niet iedereen een melding durfde te doen. Ook blijkt uit het onderzoek dat het ongepaste gedrag al jaren eerder begon.
De misstanden bij The Voice of Holland kwamen begin vorig jaar aan het licht in het programma BOOS van Tim Hofman. Daarin werden Ali B, Jeroen Rietbergen en Marco Borsato beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Producent ITV liet, los van het strafrechtelijke onderzoek door het OM, advocatenkantoor Van Doorne uitzoeken wat er is gebeurd bij The Voice.
‘Flirterig, fysiek en knuffelig’
ITV heeft vandaag een rapport gepubliceerd waarin een samenvatting wordt gegeven van de bevindingen in de periode tussen april 2015 en januari 2022. Van Doorne heeft in totaal 62 mensen geïnterviewd over de zaak en een groot aantal documenten bekeken, waaronder e-mails en whatsapp-berichten.
Over grensoverschrijdend gedrag worden door de onderzoekers in het rapport geen harde conclusies getrokken. In plaats daarvan gaat het over ‘ongepast gedrag’. Het ongepaste gedrag blijkt al ver voor 2022 te zijn begonnen. Precieze jaartallen worden niet genoemd, maar een kandidaat zegt bijvoorbeeld maandenlang WhatsApp-berichten en verbale opmerkingen te hebben gekregen van seksuele aard. De sfeer zou ‘flirterig, fysiek en knuffelig’ zijn geweest. ,,Zij had het gevoel hier niet onderuit te komen omdat ze meedeed met een talentenjacht die belangrijk was voor haar carrière en ze de betreffende persoon beschouwde als machtig”, luidt het rapport.
‘Machtsongelijkheid’
Het onderzoek onthult ongepast gedrag door meerdere personen in vele vormen. Soms gebeurde het verbaal, soms via WhatsApp-berichten en soms was er fysiek contact. De onderzoekers stellen dat ‘machtsongelijkheid’ meerdere keren nadrukkelijk benoemd is door de geïnterviewden. Maar het ongepast gedrag dat door de één als beschadigend werd ervaren, werd door de ander als ‘normaal’ ervaren. Sommigen noemden het bijvoorbeeld ‘deel van de entertainmentsector’.
Andere geïnterviewden gaven weer aan dat zij zich niet veilig hebben gevoeld om het ongepaste gedrag te melden. Volgens Van Doorne was er ‘alleen’ sprake van ongewenst gedrag bij The Voice of Holland, en dus niet bij The Voice Kids of The Voice Senior.
Sébas Diekstra teleurgesteld
Strafrechtadvocaat Sébas Diekstra staat enkele slachtoffers van het Voice-schandaal bij en heeft inmiddels gereageerd op het eindrapport. Hij zegt behoorlijk teleurgesteld te zijn. ,,De gepubliceerde onderzoeksbevindingen zijn niets minder dan teleurstellend te noemen. Op verschillende vlakken”, schrijft hij op Twitter.
Ook vindt Diekstra het opvallend dat veel zaken onduidelijk blijven. ,,Het valt vooral op dat de waarheid over wie wat wist op welk moment de dichte mist in wordt geduwd. Uiteraard is het wel duidelijk wier belangen daarmee worden gediend.”
De onderzoeksbevindingen zijn niets minder dan teleurstellend te noemen. Op verschillende vlakken. Het valt vooral op dat de waarheid over wie wat wist op welk moment de dichte mist in wordt geduwd. Uiteraard is het wel duidelijk wier belangen daarmee worden gediend. https://t.co/HOQ0PH0KA3
— Sébas Diekstra (@sebasdiekstra) March 29, 2023