Inspectie: steeds meer en ernstiger psychisch geweld op scholen
DEN HAAG (ANP) – De vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs hebben het afgelopen schooljaar 2317 dossiers behandeld. Dat zijn er 165 meer dan in het schooljaar daarvoor en 574 meer dan in 2021-2022. Ruim de helft van de dossiers ging over vormen van psychisch geweld. De inspectie ziet dat de ernst en de duur hiervan toenemen. “Soms is er zelfs gedurende vier of vijf schooljaren sprake van ernstig en langdurig pesten.”
Zowel in het primair als in het voortgezet onderwijs had meer dan de helft van de dossiers over psychisch geweld betrekking op ernstig pesten. Zorgelijk, vindt de inspectie, want “de gevolgen van pesten zijn aanzienlijk voor kinderen die dit overkomt”. In beide sectoren ziet de inspectie dat de ernst van het psychisch geweld toeneemt en verschuift naar bedreiging, “al dan niet met fysiek geweld en/of een wapen”.
Wat verder opvalt is dat het aantal dossiers over seksueel misbruik en seksuele intimidatie is afgenomen, van 470 op 2152 dossiers in schooljaar 2022-2023 naar 377 op 2317 in het afgelopen schooljaar. Wel was in het geval van seksueel misbruik de beklaagde relatief vaker een “met taken belast persoon” zoals een leraar of conciërge, namelijk in 62 van de 96 dossiers. In 48 gevallen werd een redelijk vermoeden van een strafbaar feit vastgesteld en is de melder verwezen naar de zedenpolitie om een melding te maken of aangifte te doen.
Wetsvoorstel
Minister Eppo Bruins en staatssecretaris Mariëlle Paul van Onderwijs noemen de stijging van het aantal dossiers in een brief aan de Tweede Kamer “ernstig, want elk geval van onveiligheid is er één te veel”. Zij merken daarbij op dat de toename ook kan komen “doordat melders de vertrouwensinspecteurs beter weten te vinden, door de toegenomen aandacht voor sociale veiligheid of doordat er meer vertrouwen is om te melden”.
Niettemin zetten de cijfers de minister en staatssecretaris “op scherp”en voelen ze de “zware verantwoordelijkheid” om alle leerlingen en studenten een veilige leeromgeving te bieden. “Het kabinet blijft dus onverminderd en met grote inzet doorgaan om de veiligheid in het onderwijs te versterken.” Zo wordt er gewerkt aan een wetsvoorstel waarmee scholen onder andere verplicht worden om een vertrouwenspersoon te hebben.
ANP