Hoe kan een dansende ‘Van Huppelen’ na dit vrolijke Oranje-bezoek de Antillen bij de les houden?
De Oranjes zijn populairder op de eilanden in de West dan Haagse politici. Die zien ze in Willemstad en de andere Antilliaanse ‘hoofdsteden’ namelijk liever gaan dan komen. De hartelijke ontvangst van de Oranjes op Bonaire en Aruba is weer eens hartverwarmend. Er lijkt letterlijk geen wolkje aan de Antilliaanse luchten. Schijn bedriegt.
Ondertussen danst de Antillen-staatssceretaris Alexandra van Huffelen vrolijk mee met de Oranjes op deze financiële gatenkaas op acht uur vliegen vanaf Schiphol.
De dansvloer op
Op Bonaire was het al meteen raak. De D66-bewindsvrouw midden op de dansvloer met koning Willem-Alexander, zijn vrouw Máxima en prinses Amalia. Sinds wanneer doet een politicus geen stap opzij als de spotlights zijn gericht op de leden van het koningshuis?
Dertien jaar geleden was de huidige Koning er ook bij toen de Antillen werden opgeheven en Nederland als cadeautje meer dan €4 miljard aan schulden kwijtschold. Ook dat was een feest. Op de schone lei van toen staan in 2023 opnieuw schulden die nog moeten worden terugbetaald. En er is nog steeds corruptie, volop misdaad en de bestuurders gedragen zich als rupsjes nooit genoeg.
Steeds weer de vraag om meer geld. Maar als Nederland zich bemoeit met de besteding ervan dan wordt Den Haag beschuldigd van modern kolonialisme. Zo is het ook. De kennis in de Hollandse polder over de warmbloedige landgenoten is trouwens zeer beperkt. De meeste Nederlanders weten helemaal niet dat Saba, Sint-Eustatius en Sint Maarten op 800 kilometer liggen van Curaçao, Aruba en Bonaire of hoe er een gekunstelde staatkundige structuur is opgetuigd.
Er is ook een andere kant…
Het koninklijk bezoek en vooral de kennismaking met prinses Amalia zorgt voor een fondantlaag over de gespannen verhoudingen. De lokale bestuurders op de Antillen hebben te maken met de grote wereld-problemen, zoals vluchtelingenstromen, drugsbaronnen en een grote economische malaise, terwijl de koninkrijksdelen slechts de omvang hebben van de gemeente Delft.
Van Huffelen, na de danspartij ook wel ‘Van Huppelen’ genoemd, gaat zich na de pr-show van deze dagen, als zoveelste bewindsvrouw stukbijten op de Antillen. Voorganger Knops kwam ook van een koude kermis thuis. Eilandbestuurders en ambtenaren bivakkeren op het pluche, terwijl de Antillianen in veel gevallen in armoede leven, geen baan en perspectief hebben en geen eten op tafel.
Misschien is het dan gepast om als bewindsvrouw wat afstand te houden van het feestgedruis.