‘Helft fysiotherapeuten staat op omvallen’
MEDISCH
RIVM: Aantal overledenen: +13. Aantal opnames: +9. Aantal besmettingen: +188. Aantal bezette IC-bedden: 252 (-3).
Laatste cijfers WHO wereldwijd: Aantal corona-besmettingen: 4.995.996. Aantal doden: 327.821. Coronavirus in 216 landen. (WHO).
‘Wijs bij een volgende piek corona-ziekenhuizen aan’. Aldus Kuijpers, vz Erasmus MC. Corona mag niet meer ten koste gaan van de overige zorg. Bijvoorbeeld een corona-ziekenhuis per regio. Nu moet, volgens Kuijpers, de oorbereiding beginnen door deze ziekenhuizen aan te wijzen en de ic-capaciteit uit te breiden. (NIeuwsuur)
Geen patiënt heeft in noodhospitalen gelegen. Kosten voor MECC en Ahoy opgelopen tot €14 mln. Zorgverzekeraars zijn kritisch ook omdat de noodhospitalen geen goedkeuring hadden van overlegorgaan Roaz. (Trouw)
Koren bron van besmetting Covid-19. Ook in het Limburgse Heerde. Mannenkoor ‘De Lofzang’ werd hard getroffen: weken na de laatste repetitie zijn 7 leden overleden, tientallen werden ziek. Opvallend: vooral de koorleden die in de pauze in de koffiehoek stonden, zijn ziek geworden. De andere leden die in de hal frisdrank of bier dronken zijn grotendeels gespaard gebleven. De koffiedrinkers stonden en zaten in een kleinere ruimte dicht bij elkaar. (Nieuwsuur)
Twijfels over nut afgeven immuniteitscertificaat na ziekte. Britten krijgen verklaring mee als ze afreizen naar het buitenland. Viroloog Niesters (UMCG): ‘Ik ben er wel voorstander van, ook al geeft het geen garantie op immuniteit’ (Telegraaf)
Fysio’s in de houdgreep zorgverzekeraars. Toekomst helft praktijken onzeker. Voorwaarden zorgverzekeraars aan ’continuïteitsbijdrage’ complex. Brancheorganisatie KNGF adviseert leden goed onderzoek te doen of je hier wel voor moet opteren. Fysiotherapeuten woedend en komen in opstand. Ex-ANWB-directeur Van Woerkom, nu vz KNGF, klaagt: ‘Marktwerking ook de oorzaak’. (Telegraaf)
POLITIEK EN ACHTERGRONDEN
‘Besmetting gebeurt vooral binnen, ‘buitensportwedstrijd is verantwoord’. Epidemioloog Bruijning baseert zich op tientallen studies van bron-en-contactonderzoek. Universiteit Hongkong: op de 7.342 besmettingen maar een in de buitenlucht. ‘We hebben niet snel een vaccin en zullen bepaalde dingen toch weer moeten proberen. En dan vind ik dit er een die ik al redelijk snel zou aandurven’, aldus hoogleraar Rosendaal (Klinische epidemiologie, Leiden). (NOS)
‘Ook buiten kunnen we het virus aan elkaar overdragen’. ‘Mogelijk kunnen we buiten met minder dan anderhalve meter toe’, zegt hoogleraar infectiepreventie Voss. ‘Maar waarom zou je dat riskeren?’ Volgens Voss zijn er drie belangrijke aanwijzingen dat corona geen ‘airborne ziekte’ (mazelen, tbc) is. ‘Om te beginnen zijn er nog geen onderzoeken die in die fijne aerosoldruppeltjes op grote afstand levend, infectieus virus aangetoond hebben. Ten tweede weten we dat alle maatregelen die we nemen, werken. Die zijn gericht op het vermijden van druppelcontact. Ze zouden niet werken als het airborne was. En ten derde past het niet bij het R-getal dat we kennen voor dit virus. Dat getal drukt het aantal mensen uit dat één coronadrager op zijn beurt infecteert. Bij echte airborne ziektes ligt de R tussen 12 en 18.’ (NRC)
Sommige Nederlanders zijn ook blij met sommige gevolgen van corona. Minder verkeer, gezin dichter tot elkaar, minder vliegtuigen en treinen (‘niet dat je daar nou zoveel last van hebt’). ‘De maatschappij is even tot stilstand gekomen’. (Nieuwsuur).
Interviews min. Koolmees (SoZa): Crisis gaat volgens de bewindsman langer duren dan verwacht. De economische schade zal ook groter zijn. ‘We spannen het paard achter de wagen als we de ontslagboete laten bestaan. Dat we er over vier maanden achter komen dat we veel meer banen hadden kunnen redden als we hem geschrapt hadden’. (…) ‘Een werkgeverskabinet? Eerlijk gezegd vind ik dat zulke kolder. Want wat doen wij? Wij subsidiëren baanbehoud.’ (AD, FD)
Klaver (GroenLinks) wil dat overheidssteun aan grote bedrijven geen subsidie is maar een lening. ‘Anders ligt de rekening straks bij particuliere belastingbetalers.’ (Beau)
Hufterig gedrag jongeren IJmuiden (en elders) schokt politiek. Afstandsregels naleven voor steeds meer mensen moeilijke opgave. Handhavers (boa’s) eisen wapenstok en pepperspray. Ze komen vaak in onveilige situaties terecht. Pieter van Vollenhoven vindt bewapening bespreekbaar. Boa’s in IJmuiden zijn er slecht aan toe (tanden uit hun mond geslagen). (o.a. Telegraaf, Op1, etc.)
Özcan Akyol in column: ‘Er zijn helaas in Nederland te veel lieden die moeite hebben met de autoriteit van de overheid. Dat gaat niet verbeteren als we veredelde amateurs permissie geven om een bus pepperspray leeg te spuiten in het gezicht van een dronken tiener. Daar krijg je pas echt ellende van.’ (AD)
Sportbonden in actie via advertentie in De Volkskrant: ‘Bewegen, het nieuwe normaal’. Ondertekend door Van Gaal, Zonderland, Hiddink, Alberda. ‘Het virus laat zien hoe groot het belang is van een weerbaar en vitaal Nederland.’ (Volkskrant)
De ‘R’ loopt 3 weken achter. Reproductiegetal kan heel snel weer oplopen bij één versoepeling te veel, waarschuwt het RIVM. Dashboard op basis van Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C)is gereedschap om snel te reageren, staat in een analyse. (NRC)
Sheila Sitalsing in column: ‘We zagen een De Jonge die het in handigheid keer op keer aflegt tegen de premier, waardoor hij tijdens persconferenties alle rotvragen krijgt, omdat hij zich alle rotdossiers in de maag heeft laten splitsen. Van de traceer-app tot de mondkapjestekorten en de mensonterende situatie in verpleeghuizen. En we zagen een De Jonge die plechtig Abraham Kuyper citeerde – de CDA-achterban zag dat het goed was. De weg naar ‘de controlefase’ zal nieuwe gezichten brengen, en meer politiek. Op termijn volgt de afrekenfase. Die zal minder gemoedelijk zijn.’ (Volkskrant)
MEDICIJNEN
‘Hydroxychloroquine helpt niet bij Covid-19-patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis.’ De risico’s voor de patiënt zijn zelfs groter. Een studie hierover werd gisteren gepubliceerd in medisch tijdschrift The Lancet. President Trump slikte het middel de afgelopen weken als provocatie. In de studie met 81.000 patiënten stierf ongeveer een op de elf; in de chloroquine of hydroxychloroquine-groep stierf een op de zes. (NRC)
ONDERZOEK
De Amerikaanse overheid en enkele vaccinproducenten gaan samenwerken om op grote schaal klinische proeven uit te voeren, in de hoop om sneller tot een commercieel covid-vaccin te komen. Bij het project zouden 100.000 tot 150.000 vrijwilligers betrokken worden. (Reuters)
Het Chinese kandidaat-vaccin Ad5-nCoV is ‘veilig’ en wordt goed verdragen door de proefpersonen. Aldus onderzoek van het Beijing Institute of Biotechnology. Het vaccin is afgeleid van een bepaald type adenovirus dat de verkoudheid veroorzaakt. (Tijd, The Lancet)
ECONOMIE
Faillissementsaanvraag autoverhuurder Hertz (ook o.a. Thrifty, Firefly): slachtoffer van de coronapandemie. Het Amerikaanse bedrijf, dat sinds 1918 bestaat, is in staat van faillissement. Daardoor kan het bedrijf de schulden saneren. Hertz is niet het enige Amerikaanse bedrijf dat ten onder gaat. JCPenney, J.Crew en o.a. Neiman Marcus gingen de bekende autoverhuurder voor. (CNN)
Hotel Spaander aan de Volendamse Dijk: faillissement. Ging al langer niet goed met legendarisch familiehotel. (NOS)
Vrees voor faillissementen door transitievergoedingen. MKB-Nederland, ONL etc. willen een plan voor onder andere de transitievergoeding voor sectoren in nood. De reserves van ondernemers zijn op. (Telegraaf)
Wie betaalt de crisis? ‘Lonen onder druk, premies en belastingen zullen stijgen’ (Baarsma, Rabo), ’We moeten investeren en niet de belastingen verhogen’ (Oudshoorn, VNO), ’Er is helemaal niets mis met een oplopende staatsschuld’. (Teulings, hoogleraar), ’Deze crisis hébben we in de afgelopen jaren al betaald’ (Castelein, De Unie). (Telegraaf)
Top van vaccine-ontwikkelaar Moderna (CFO Kim, CMO Zaks) cashten op hun aandelen na goede eerste resultaten onderzoek. Het bedrijf is 29 mld. dollar waard, terwijl er nog geen product op de markt is. (CNN)
Booking.com wil geen steun meer van de overheid. Focus op langere termijn: ontslagen worden niet uitgesloten. Veel kritiek op steunaanvraag in eerste ronde . (AD, FD)
Nog meer besmettingen in slachthuizen, FNV pleit voor werken ‘op halve kracht’. ‘Vleessector is arbeidsintensief.’ Aldus FNV’er Klijn over het hoge aantal besmettingen. Ook mogelijk in de avond gaan slachten. (Radio 1)
Kleine reisorganisaties pleiten voor noodfonds. ‘De reisbranche heeft te maken met annuleringen, afgebroken reizen en repatriëringskosten. Kosten waar geen inkomsten tegenover staan’. Aldus de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR). Kosten voor de reis zijn al gemaakt. Voorlopig geen herstel van de markt verwacht. (NOS)
BUITENLAND
Alarm WHO: corona nu hevigst in Latijns-Amerika. Mexico en Brazilië: afgelopen week bijna dagelijks recordaantallen doden. In Brazilië nu 300.000 ziektegevallen. (NOS)
Voor het eerst geen nieuwe besmettingen in China. De mijlpaal komt een dag na de opening van het Chinese parlement, het Nationaal Volkscongres (NPC). (Volkskrant)
In VS steeg het aantal doden met 1.260. In totaal nu 95.921 dodelijke slachtoffers. (Volkskrant)
President Trump wil kerken dit weekeinde heropenen en waarschuwt gouverneurs die dit weigeren. Kerken en moskeeën hebben volgens Trump een essentiële rol in de gemeenschap. Actie moet ook worden gezien als onderdeel van diens herverkiezingscampagne. (CNN)
COMMENTAREN KRANTEN
De Telegraaf: Ook Nederland zette aanvankelijk in op groepsimmuniteit. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Zweden laat zien dat het opengooien van de samenleving risicovol is. De strijd tegen corona is er een van de lange adem.
AD: Juist nu er al zo veel miljarden extra worden uitgegeven, kan de Tweede Kamer niet instemmen met een flexregeling waarbij je maar moet hopen dat het geld terechtkomt bij iemand die het nodig heeft. Zoals minister Wiebes (Economische Zaken) woensdag zei: ook de belastingbetaler moet beschermd worden.