Heerlijke herfstrecepten van Sharon: ,,Pak de stamper maar weer uit de kast”
Nu de blaadjes weer langzamerhand van de bomen gaan vallen, veranderen ook de gerechten die we maken. Sharon de Miranda deelt deze keer weer twee van haar heerlijkste herfstrecepten: ,,Een lekker zuurkoolstamppot met gebakken chorizo, spekjes en spinazie én beef Wellington met pompoenpuree!”
Beef Wellington met pompoenpuree
Het boodschappenlijstje:
600 gr. ossenhaas
250 gr. kastanjechampignons
1 ui
180 gr. parmaham
270 gr. vers bladerdeeg
1 ei
Klontje roomboter
100 gr. roquefort
1 theel. gerookte paprikapoeder
Peper/zout
500 gr. pompoen schoon
100 gr. crème fraiche
400 gr. haricots verts
Bereiding voor 6 pers.:
Verwarm de oven voor op 200 gr. Dep de ossenhaas droog met keukenpapier en bestrooi met peper/zout. Bak het vlees rondom bruin in de boter en laat het afkoelen op een bord. Maal in een keukenmachine de champignons fijn, snipper het uitje en bak op middelhoog vuur.
Rol het deeg op bakpapier uit op een bakplaat en leg de plakjes ham erop. Laat deze elkaar overlappen en bestrooi met paprikapoeder. Verdeel de champignons erover en leg de ossenhaas erop. Verdeel dan de roquefort erover en vouw het deeg dicht. Laat de randen 1 cm. overlappen. Snijd het overtollige deeg eraf en druk de randen aan.
Draai de beef Wellington voorzichtig om. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant ermee. Bak ca. 35 min. in het midden van de oven of tot de vleesthermometer 50 gr. aangeeft. Neem het vervolgens uit de oven en laat het 10 min. rusten onder folie.
Kook de pompoen gaar en breng het op smaak met peper/zout en crème fraîche. Pureer het met een staafmixer.
Zuurkool stamppot met chorizo, spekjes en spinazie
Het boodschappenlijstje:
750 gr. kruimige aardappelen
500 gr. zuurkool
1 ui
250 gr. gerookte spekblokjes
250 gr. chorizo
200 gr. volle Griekse yoghurt
150 gr. wilde spinazie
Peper/zout
Bereiding voor 4 pers.:
Schil de aardappels en snijd deze in kleine stukken. Was de gesneden aardappelen en kook ze in een pan met water in ca. 20 min. gaar.
Bak de spekjes uit in een koekenpan en snijd ondertussen de chorizo in plakjes. Bak de gesneden chorizo ongeveer 2 min. mee met de spekjes zodat ook de chorizo lekker knapperig is. Snipper het uitje en bak deze kort mee ongeveer 1 minuut.
Knijp de zuurkool uit, neem de pan met spek en chorizo van het vuur en roer de uitgeknepen zuurkool bij de gebakken spek en chorizo (laat het vet in de pan zitten! Dit geeft de heerlijke smaak.).
Giet de aardappels af en plaats de pan weer terug op het vuur voor ongeveer 1 minuutje zodat de ze goed drooggekookt zijn. Stamp de aardappels fijn met een stamper. Vervolgens roer je de yoghurt en de zuurkool door de aardappelpuree.
Voeg de spinazie er handje voor handje aan toe. En breng het eventueel nog op smaak met wat peper en zout.