UPDATE: België meldt eerste besmetting virusvariant Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika is er een nieuwe mutatie van het coronavirus ontdekt. Deze verschilt aanzienlijk van eerdere versies, wat wereldwijd tot grote zorgen leidt. Meerdere landen hebben Afrikaanse landen al reisbeperkingen opgelegd.
Serieuze zorgen
De Zuid-Afrikaanse autoriteiten meldden gisteren een nieuwe virusvariant. Eerst noemde het nationaal instituut voor besmettelijke ziektes (NICD) 22 besmettingen, maar al snel werden dat er al bijna honderd. Het gaat om een mutatie in de genetische code van het virus met de ingewikkelde naam B.1.1.529.
Volgens hoogleraar bio-informatica Tulio de Oliveira verschilt de nieuwe variant ongebruikelijk veel van eerdere versies. Het spike-eiwit, waarmee het virus de menselijke cel binnenkomt, wijkt op 32 plekken af. ,,Het gaat om een mutatie die serieus zorgen baart”, reageerde de Zuid-Afrikaanse gezondheidsminister Joe Phaahla.
Nóg besmettelijker?
Dat het coronavirus muteert, is niets nieuws. De deltavariant, waar we nu mee te maken hebben in Nederland, is al vier tot zes keer besmettelijker dan het virus uit Wuhan. Toch vrezen onderzoekers dat deze mutatie nóg besmettelijker is dan de Deltavariant. En hoewel wetenschappers het nog te vroeg vinden om iets te zeggen over de effectiviteit van de bestaande vaccins, bestaat er een kans dat ze minder effectief zullen zijn.
Reisbeperkingen
Meerdere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Israël, reageerden snel op de ontdekking en voerden meteen reisbeperkingen in voor verschillende Afrikaanse landen, zoals Zuid-Afrika, Namibië en Zimbabwe.
Een speciale werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) buigt zich op verzoek van Zuid-Afrika vandaag over het nieuwe virus. D66 heeft laten weten dat ook Nederland klaar moet staan om actie te ondernemen, mocht de (WHO) de nieuwe variant als zorgelijk uitroepen.
België meldt besmetting
België onderzoekt twee mogelijke besmettingen met de nieuwe variant. De stalen van de twee patiënten sprongen eruit, omdat de PCR-test daarbij niet zoals gewoonlijk werkte. Dat wijst erop dat de twee besmet zijn met een mutant. Bij één is de zogeheten B.1.1.529-variant geconstateerd. Het tweede mogelijke geval wordt nog onderzocht, zo melden Belgische media.