Eindelijk een normaal studentenleven voor Amalia
Voor Amalia is het nieuwe collegejaar goed begonnen. Nadat de kroonprinses had besloten om in tegenstelling tot de familietraditie aan de Universiteit van Amsterdam te studeren sloeg het noodlot toe. Want niet iedereen was gelukkig in de omgeving van haar nieuwe woonplek aan de Amsterdamse grachten, ook was er opeens de dreiging vanuit de onderwereld.
Haar ouders Koning Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima, geadviseerd door veiligheidsdiensten, namen het ingrijpende besluit om prinses Amalia terug naar Huis ten Bosch te halen. De security-maatregelen en het risico waren te heftig om ‘een normaal leven te leiden’ in hartje Amsterdam.
Grote zorgen
Iedereen kan begrijpen hoe groot de zorgen waren aan het Hof. Ook de emoties van Amalia, die door haar ouders heel bewust in een beschermde omgeving is opgevoed, waren groot. In aanloop naar de troon was uitgerekend dit het moment dat ze aan een ‘normaal’ leven kon gaan proeven. Lekker tussen haar medestudenten en de eigenzinnige Amsterdammers. Maar die droom kwam niet uit, het werd zelfs een nachtmerrie. De tijden blijken anno 2024 met overal mobiele camera’s in de aanslag te zijn veranderd.
Amalia’s verblijf in Madrid, waar ze online haar studie aan de Universiteit van Amsterdam kon voortzetten, bracht haar wel dat ultieme gevoel van vrijheid. De Amsterdamse universiteit en de docenten verdienen een pluim voor de medewerking, maar ook de Spaanse koning Felipe zou zijn contacten hebben aangesproken voor een soepel verloop van de opvang van de Nederlandse prinses. Dat werd zeer gewaardeerd door de prinses.
Goed nieuws
We zijn nu ruim een jaar verder en dan is er opeens wel goed nieuws te melden. Amalia werd in het voorjaar al gesignaleerd in de UvA. Bovendien gaat een van de grote wensen van prinses Amalia in vervulling. Ze wordt lid van het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. en doet zelfs deze week al mee aan de ontgroening tijdens een kamp in Leusden nadat ze eerder was uitgeloot voor de reguliere kennismakingstijd.
Dit studentencorps, dat voortdurend in opspraak was vanwege talloze ergerlijke excessen, heeft kennelijk het leven gebeterd. En er zijn excuses gemaakt voor de ernstige incidenten in het verleden. Van fysiek geweld, vernederingen en extreme uitingen (vrouwelijke studenten werden ‘sperma-emmers’ genoemd) werd het corps gebrandmerkt als een club waar je niet bij wilt horen.
Studentenverenigingen bieden voor de leden gezelligheid en een kader om zich in een groep te manifesteren. Levenslange vriendschappen ontstaan daar, waarvan veel corpsleden hun hele leven plezier kunnen hebben.
Erfopvolging
Fijn dat prinses Amalia dat ‘normale leven’ na alle tegenslagen kan oppakken. Het is háár leven, waarvan een groot deel al wordt ingevuld vanwege de grondwettelijke erfopvolging en haar taken als toekomstig koningin.
Het plichtsbesef van de Oranjes is groot. Dat gold voor Amalia’s overgrootmoeder Juliana, haar oma Beatrix en haar vader Willem-Alexander. Ook voor Amalia, inmiddels lid van de Raad van State, zal de route naar het koningschap worden uitgezet. Dat houdt onder meer in dat ze een militaire opleiding zal gaan volgen en een aantal maatschappelijke functies op zich neemt.
Voor nu mag ze volop gaan genieten van wat het studentenleven haar te bieden. Het zou mooi zijn als ook de mensen in haar omgeving, in haar dispuut en in de uitgaansgelegenheden dit respecteren. Ook dat hoort bij een fatsoenlijke samenleving.
Go Amalia, go!