DWDD-medewerkers: ‘Uiterlijk en seksuele voorkeur waren belangrijker dan werkprestaties’
Het onderzoeksrapport naar de misstanden bij de NPO is eindelijk verschenen. In het rapport is onder meer te lezen hoe medewerkers van De Wereld Draait Door beschrijven dat uiterlijk en seksuele voorkeur belangrijker waren dan de inhoudelijke werkprestaties.
In de afgelopen jaren kwamen er een hoop verhalen naar buiten over misstanden bij de NPO: van schreeuwen tot aan intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. De onderzoekscommissie werd eind 2022 opgericht, in eerste instantie vanwege het artikel van de Volkskrant over misstanden bij De Wereld Draait Door. Volgens tientallen voormalige werknemers maakte Matthijs van Nieuwkerk zich schuldig aan ‘extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen’.
Grensoverschrijdend gedrag
Vandaag, ruim een jaar later, presenteert de commissie Van Rijn het onderzoeksrapport over de misstanden. Uit gesprekken met de DWDD-medewerkers is onder meer gebleken dat er ‘onwenselijk, kwetsend en grensoverschrijdend gedrag’ plaatsvond op de werkvloer. Medewerkers vertellen dat collega’s in het bijzijn spraken over seksuele aantrekkelijkheid en beschikbaarheid van vrouwelijke medewerkers en stagiaires.
‘Uiterlijk en seksuele voorkeur belangrijker’
Volgens de medewerkers ontstond de indruk dat uiterlijk en seksuele beschikbaarheid meespeelden bij het nemen van belangrijke beslissingen, bijvoorbeeld of iemand werd aangenomen of een contract werd verlengd.
Ook zeggen medewerkers dat uiterlijk en seksuele voorkeur belangrijker waren dan de werkprestaties. ,,In de gesprekken met de commissie werden diverse voorvallen en citaten gedeeld waarin uiterlijke en seksuele voorkeuren door (informele) leidinggevenden expliciet werden genoemd als beoordelingscriteria die belangrijker waren dan werkinhoudelijke prestaties”, luidt het in het rapport. Sommige medewerkers gaven zelfs aan het werken bij de publieke omroep om deze reden achter zich gelaten te hebben.
Excuses Matthijs van Nieuwkerk
Matthijs van Nieuwkerk heeft na de presentatie van het rapport nogmaals zijn excuses aangeboden. ,,Het is goed dat mensen in alle openheid hun verhaal hebben kunnen doen. Ik hoop dat ze zich gehoord en gesteund hebben gevoeld in dit proces”, laat de presentator weten aan het ANP. ,,Het belangrijkste is dat we mede dankzij dit rapport onze weg vinden naar een betere tv-wereld. Ik heb al eerder mijn spijt betuigd over mijn aandeel in de werkcultuur achter de schermen bij DWDD. Dat herhaal ik hier. Ik realiseer me meer dan ooit dat ik als presentator een belangrijke voorbeeldfunctie heb. Ik kijk ernaar uit om onderdeel te zijn van programma’s waar we gezamenlijk met veel plezier aan werken.”