Coronavirus blijft langer in de lucht hangen dan gedacht
MEDISCH
RIVM: Aantal overledenen: +21. Aantal opnames: +34. Aantal besmettingen: +108. Aantal bezette IC-bedden: 291 (-29)
Laatste cijfers WHO wereldwijd: Aantal corona-besmettingen: 4.735.622. Aantal doden: 316.289. Coronavirus in 216 landen. (WHO).
College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) : Gebruik het malariamedicijn hydroxychloroquine niet zomaar tegen corona. Reactie van het CBG op de bekendmaking van president Trump dat hij het middel al bijna twee weken slikt. In Nederland wordt hydroxychloroquine alleen in ziekenhuizen voorgeschreven. (AD)
Coronavirus blijft langer in de lucht hangen dan gedacht. Onderzoekers van de TU Berlijn onderzoeken hoe snel deeltjes (druppels en aërosolen) naar de grond zakken, hoe ver ze zich verspreiden, of ze in de lucht blijven of dat ze ergens neerslaan. Ook de depositietijd is gemeten: kleine deeltjes (0,5 tot 3 μm) blijken na een meettijd van 20 minuten nog bijna volledig in de lucht aanwezig. Grote deeltjes na 20 min. Nog voor 50% in de lucht en grotere druppels kunnen zich tot ver in de ruimte verspreiden. (Innovationsorigins.com)
‘Het is een gecalculeerde gok’. ‘De ruimte lijkt er te zijn’. ‘Goed meten wat er gebeurt’. Aldus OMT-lid en microbioloog Kluytmans (Op1)
‘Nederland moet erop rekenen dat het coronavirus misschien meerdere keren terugkeert.’ Daarvoor waarschuwt viroloog Osterhaus. ‘Als we de boel straks weer helemaal open zetten, heb je opnieuw kans op duizenden, tienduizenden doden’, aldus Osterhaus tijdens seminar van de KNAW. ‘Je moet sturen op het zo veel mogelijk elimineren van het virus. Je moet toe naar grootschalig testen.’ (AD)
Mens mogelijk besmet door nerts. Eén medewerker van nertsenbedrijf geïnfecteerd door een met corona besmette nerts. Dat blijkt uit eerste resultaten lopend onderzoek van min. van Landbouw. Ook corona zonder ziekteverschijnselen bij de nertsen. (ANP)
Verpleegkundigen intensive care zien uitbreiding IC-capaciteit niet zitten. Dat blijkt uit een enquête van vakorganisatie V&VN onder 1100 IC-verpleegkundigen. De bedden zijn er wel, de verpleegkundigen niet’, aldus vz Marijnissen van de vakvereniging. Afgelopen maanden had een ic-verpleegkundige soms de verantwoordelijkheid voor 3 a 4 patiënten. ‘We hebben de afgelopen maanden ontzettend hard gewerkt, maar hebben niet alle patiënten voldoende zorg kunnen bieden door de situatie’. (Radio 1)
Preventief bloedverdunners voor kankerpatiënt met corona. Dat staat in een nieuwe richtlijn voor huisartsen. Het is voor het eerst dat huisartsen medicijnen voorschrijven aan risicogroepen om ernstige gevolgen van een Covid-19-infectie te voorkomen. (NOS)
POLITIEK EN ACHTERGRONDEN
Nederland gaat deels van het slot: ’We hebben de ruimte verdiend’. Aldus premier Rutte gisteravond. Meeste maatregelen waren al uitgelekt. Scholen, horeca, musea en andere culturele instellingen onder voorwaarden open. Sportscholen niet, maar wellicht eerder dan 1 september. Premier Rutte maakt een voorbehoud voor wat betreft de zomervakantie. (Telegraaf, etc.)
Acht methoden om te versoepelen: 1: weer naar het werk. 2: weer naar buiten. 3: weer met het openbaar vervoer. 4: weer reizen binnen het land. 5: scholen weer open. 6: weer groepsbijeenkomsten. 7: grenzen pas mondjesmaat open. 8: toestaan evenementen. Dat laatste is ook in Nederland een nog onbegaanbare weg. (Volkskrant)
Koester de flexibiliteit van ziekenhuizen in een crisis. ‘Opvallend hoe goed en flexibel de ziekenhuizen hebben ingespeeld op deze unieke situatie: meer dan een verdubbeling van de beademingscapaciteit, enorme afschaling van uitstelbare zorg en het versneld aanbieden van een virtueel alternatief voor het spreekuurcontact. Voordat het landelijk coördinatiecentrum klaar was, was de helft van het land al in actie gekomen’. Aldus prof. Van Harten (vz rvb Rijnstate). ‘Het heeft geen zin om een landelijke crisisorganisatie in stand te houden’. ‘Slim en beperkt aanpassen van de crisisorganisatie en nadenken over de buffercapaciteit in de ziekenhuizen en eigen productiecapaciteit voor spullen en geneesmiddelen is verstandig, zoals Hugenholtz en Tjoeng (NVZA) bepleitten. (Volkskrant)
Het aantal inwoners van Nederland daalt sinds het begin van de coronacrisis. Aldus het CBS. Vooral in Zuid-Limburg, Oost-Groningen, Brabant en Amsterdam en omgeving nam het inwonertal af. In Brabant en Limburg kwam de daling vooral door toegenomen sterfte, in Amsterdam en Noordoost-Groningen door afgenomen immigratie. (Volkskrant)
Corona trekt naar de grote stad, vooral in het westen van het land oplopende cijfers. Zuid-Holland voert de lijst met meeste nieuwe besmettingen inmiddels aan, gevolgd door Noord-Holland. Van de 624 mensen van wie het RIVM tussen 3 en 17 mei het overlijden meldde, woonde bijna 49% in deze twee provincies. ‘Je verwacht de meeste besmettingen in gebieden waar veel mensen wonen’, aldus arts-microbioloog Bonten (Utrecht). (AD)
Verbod op groepsvorming in de open lucht vervalt. Zolang mensen maar anderhalve meter afstand houden, mogen ze buiten weer samenkomen. Met ‘vier of vijf mensen’ in een park zitten is geen probleem. (PC)
Premier Rutte bedankt expliciet de jongeren. Hij vindt dat ze een geweldige prestatie hebben geleverd. Het kabinet wil met hen in gesprek (‘kom met ideeën, lever kritiek’) om binnen de corona-regels creatieve oplossingen te bedenken. Rutte roept het lokaal bestuur op om hetzelfde te doen. (NOS, etc.)
’Nederlanders straks via landelijk nummer direct naar GGD voor coronatest’. Binnen een dag is de uitslag van een test bekend. (Telegraaf)
GGD’en gaan relaties van coronapatiënten niet alleen mailen en een brief sturen, maar ook bellen. GGD’en zijn medewerkers aan het werven. Het RIVM past het protocol aan na kritiek van epidemiologen. Vanaf 1 juni (waarschijnlijk) zijn de GGD’s klaar voor hun taken. Aldus De Jonge (VWS). Gedegen bron- en contactonderzoek bij besmettingen, was belangrijke voorwaarde van OMT. (NRC)
Verpleeghuizen kunnen vanaf 25 mei weer bezoek ontvangen. Dat zegt minister De Jonge (Volksgezondheid). Voorwaarde is dat de tehuizen daar zelf aan toe zijn. Slechts een vast persoon mag bij de oudere op bezoek. (Telegraaf).
Voor 250.000 blinden en slechtzienden is een 1,5 meter samenleving bijna niet te doen. Oproep van de Oogvereniging om meer rekening met deze groep te houden. Ook blindengeleidehonden zijn niet getraind. (Volkskrant)
Reizigers in trein en bus die geen mondkapje dragen, riskeren een boete van €95. (AD)
Uitstoot CO2 fors lager. Dankzij corona een verlaging van 17%. In Duitsland zelfs 2%. Dat blijkt uit een internationale studie van 13 organisaties. Forse reductie in transportsector. (Spiegel)
Column Leon de Winter: ‘Alle podiumkunsten sterven, alle binnensteden, winkels, restaurants, bars, cafés, de hele vakantie- en toerisme-industrie, alles wat met grotere groepen mensen te maken heeft, ofwel met het menselijke theater van het moderne leven, dreigt te creperen. (…) Dit is geen antwoord op een ziekte. We leven in een door mensen opgelegde nachtmerrie.’ (Telegraaf)
‘Doe mee met je AOW’. Oproep in advertentievorm om met vakantiegeld cultuur te steunen. ‘Zou het geen mooi gebaar zijn als wij ouderen van Nl iets teruggeven aan de maatschappij?’. Ondertekenaars o.a. Paul Schnabel, Rinnooy Kan, Sybila Dekker. (Volkskrant)
Kerken moeten zo snel mogelijk weer open. Dat stelt SGP-voorman Van der Staaij. TV-maker Knevel vindt echter dat kerken geen unieke positie mogen hebben tov concerten. (Op1)
MEDICIJNEN
China zal de vaccins die in het land ontwikkeld worden tegen Covid-19 wereldwijd beschikbaar stellen als ‘collectieve goederen’. Aldus president Xi. In China worden nu vijf vaccins op mensen getest. Vrees dat landen eerst eigen bevolking bedienen met vaccin. (NRC)
Tegenslag voor ‘apenvaccin’ ChAdOx1 uit Oxford. Vaccin lijkt het virus maar enigszins in te dammen. ‘Het is glashelder dat dit vaccin geen steriele immuniteit geeft, de gouden standaard voor welk vaccin dan ook’, aldus immunoloog Haseltine. ‘De viruslading in de neuzen van de gevaccineerde en de niet-gevaccineerde dieren is identiek’, signaleert hoogleraar moleculaire virologie Bal. Kikkert van LUMC: ‘Dit zijn maar weinig apen, menselijke trials afwachten’. (Volkskrant)
ECONOMIE
Werkloosheid schiet omhoog. Tienduizenden aanmeldingen in april voor WW-uitkering. Het betreft voor een groot deel flexwerkers. Compromis over ontslagboete (nog) niet bereikt. (Telegraaf)
Reactie retail op versoepelingen positief. ‘Het is goed dit op 1 juni doorgaat. Daarmee wordt een nieuwe stap gezet richting een normale situatie’. Aldus INretail, de brancheorganisatie voor winkeliers in de non-foodsector. (AD)
Per 1 juni vrijwillige vertrekregeling bij KLM. ‘De weg van herstel zal naar verwachting lang zijn en we verwachten langdurig minder werk dan voorheen’, aldus de KLM in een schrijven. Personeel krijgt max. 1,5 jaarsalaris mee: kwart bruto maandsalaris per dienstjaar. (FD, Telegraaf)
Stortvloed van huurconflicten, maar pandjesbazen piekeren niet over huurverlaging. Horeca en retail willen dat de overheid ingrijpt. Volgens Detailhandel Nederland lukt het de helft van de winkeliers helemaal niet afspraken te maken over de huur. Sneuvelen van ondernemers verwacht vanwege de huur. (AD)
BUITENLAND
Dodental VS loopt weer op. Afgelopen dag 1.536 slachtoffers. Aldus Johns Hopkins Universiteit. (div. media)
VK overweegt steun voor toerisme met extra feestdag in oktober. Steun voor de toeristische sector. (FD)
Russische economie krimpt met een kwart door corona. Afname bbp sterker dan in financiële crisis, rekende Bloomberg uit. Rusland wordt zwaar getroffen: 300.000 besmettingen. (FD)
Aantal besmettingen in India inmiddels 100.000. De sterke toename komt op het moment dat de lockdown door de regering wordt versoepeld om de economie weer lucht te geven. (FD)
COMMENTAREN KRANTEN
De Telegraaf: Duitsland en Frankrijk zijn niet de enige landen die in de EU bepalen wat er moet gebeuren. Nederland dient dan ook voet bij stuk te houden samen met andere lidstaten die ook tegen ’gratis geld’ zijn.