Gloria Vanderbilt was 95 jaar stijlicoon en leefde voor de liefde
Anderson Cooper, de bekende presentator van CNN, maakte afgelopen week een afscheidsdocument voor zijn overleden moeder Gloria Vanderbilt. Het Amerikaanse stijlicoon, actrice, kunstenares, mode-ontwerpster en socialite overleed op 95-jarige leeftijd.
Anderson, bekend van zijn bewogen reportages in rampgebieden en snoeiharde kritieken op president Donald Trump, ontdekte tijdens het ziekbed van zijn moeder dat ze beiden op dezelfde manier giechelden en dezelfde humor hebben.
Gloria Vanderbilt was een van de erfgenamen van de steenrijke Cornelis Vanderbilt, die zijn wortels had in het Nederlandse De Bilt. Vanderbilt stamde af van Jan Aertszoon (1620-1705), verdiende een fortuin met de aanleg van spoorwegen en wegen in de USA en is gelieerd aan de glorietijden van New York. Hij bouwde daar het grootste particuliere huis en hij werd de rijkste man op aarde. De naam VanderBilt staat synoniem voor de enorme welvaart en het succes dat je kunt bereiken in het land van de oneindige mogelijkheden.
Gloria groeide op in de traditie van deze opmerkelijke familiegeschiedenis. De schijnwerpers stonden al op haar toen ze een klein meisje was tot aan haar laatste levensdag. Ze vond ‘liefde’ het allerbelangrijkste in haar leven. Ze trouwde verschillende keren (met Pasquale di Cicco, Leopold Stokowski and Sidney Lumet) en ze had affaires met onder meer Frank Sinatra, maar ook met filmster Errol Flynn, Marlon Brando en Howard Hughes.
Het rendez vous met crooner Sinatra duurde niet lang. Ze kreeg twee zonen met de schrijver Wyatt Emory Cooper (hij overleed op 50 jarige leeftijd aan een hartaanval): Carter en Anderson Cooper.
De eerste pleegde zelfmoord op 23-jarige leeftijd. Carter Cooper, die leed aan depressies, sprong vanaf het terras van een 14-hoog penthouse in New York, bij East River, waar Gloria Vanderbilt ook bij aanwezig was. De tweede zoon (Anderson) is dagelijks te zien als anchor van CNN. Kijkers kennen hem als de man die soms ook zijn tranen de vrije loop laat en dag in dag uit vlijmscherpe analyses maakt over de politieke situatie in de Verenigde Staten.
Zijn moeder Gloria maakte furore met haar denim spijkerbroeken (vrouwelijk en sexy), maar bijvoorbeeld ook met haar bekende parfumlijn: ze maakte van VanderBilt een merk en raakte het later ook weer kwijt. Want rechtszaken tekenden haar leven; het begon al heel vroeg over haar voogdij, maar ook de zakelijke avonturen eindigden voor de rechter.
Tot op het allerlaatste moment maakte ze haar kunstcollages, schreef ze boeken en bleef Gloria een publiek figuur. Op Instagram, met 120.000 volgers, gunde ze de nieuwe generatie een kijkje in haar veelbewogen leven. Alle beroemde fotografen hebben haar vastgelegd.
Maar ze bleef ook zelfs haar eigen zoon Anderson Cooper, die koos voor een eigen carrierepad, verbazen door bijvoorbeeld de onthulling dat ze ooit lesbische gevoelens heeft gehad.
Gloria Vanderbilt gaat de geschiedenis in als één van de opmerkelijkste vrouwen van de Verenigde Staten van de afgelopen eeuw.
https://www.instagram.com/p/BvtplgKna3N/
Kijk hier naar de korte documentaire die haar zoon Anderson Cooper maakte over het leven van Gloria Vanderbilt.
Gloria Vanderbilt died this morning, according to her son, CNN's Anderson Cooper.
The fashion designer and socialite was 95. https://t.co/Hxeen0b3fm pic.twitter.com/uNJutm9BV6
— CNN (@CNN) June 17, 2019