Claude van asielzoeker tot ster, Nederland wees eens trots
Het was 23 maart vorig jaar dat Ditjes & Datjes suggereerde in een groot profiel om de 19-jarige Claude Kiambe mee te laten meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Claude ‘overdonderde’ met zijn knaller van een hit Ladada Nederland en zelfs Europa.
De jonge zanger, geboren in Congo, op de vlucht geslagen met zijn familie voor bedreigend geweld kreeg toen in 2023 zelfs zijn eerste gouden plaat. ‘Claude, geef ‘m een ereplekje boven je bed’ was destijds het eerlijke advies van DenD.
Sprookje
Het is de Hollandse Droom, een bijna ongelooflijk sprookje waarin deze Claude terecht is gekomen. De keuzecommissie van Avro Tros had na het drama rond Joost Klein geen betere keus kunnen maken. Aan het eind van het nare jaar 2024, aan de vooravond dat het kabinet-Schoof met harde besluiten komt als het gaat om de toelaten van asielzoekers, is Claude het grote voorbeeld voor nieuwkomers in Nederland.
Claude woont sinds augustus 2013 in Nederland samen met zijn moeder, drie broers en drie zussen. Congo werd geteisterd door burgeroorlogen. Het gezin verbleef anderhalf jaar in een asielzoekerscentrum in Alkmaar, waar Claude het naar eigen zeggen prima naar zijn zin had. „Ik wilde alles weten van al die mensen die vanuit allerlei landen waren gekomen. Daar leerde ik Nederlands, in een klasje met twintig anderen, waarin niemand elkaar verstond.”
Talentenjacht
Na anderhalf jaar verhuisde het gezin naar Enkhuizen, waar Claude aan de slag ging in een restaurant. Hoewel Claude schijnbaar uit het niets de spotlights in werd gekatapulteerd, was hij al langer bezig om van zich te laten horen. Twee jaar nadat hij in 2017 een talentenjacht in Enkhuizen won met Uit elkaar van Yes-R, deed hij mee aan The Voice Kids. Bij de blind auditions liet hij alle rode stoelen draaien met Papaoutai van Stromae – zijn muzikale held.
Aan het einde van het jaar 2024, het jaar van oorlogen, politieke omwentelingen en economische onzekerheid is er dankzij de keuze voor Claude een lichtpuntje. Claude staat straks in mei volgend jaar in de schijnwerpers in het Zweedse Malmö. Hoe gaaf is dat? De levensles: je kunt bereiken wat je wilt als je je talenten benut, positief denkt en ijverig heel hard werkt. Het komt bij niemand zo maar aanwaaien.
Dutch Dream
En ja, Claude is een geweldig voorbeeld voor de vluchtelingen die een veilig heenkomen zoeken voor barbaarse dictators, die onschuldig andersdenkenden opjagen en martelen. De beelden uit de beruchte Sednaya gevangenis in Syrië van afgelopen weken vertellen dat vreselijke verhaal.
De Verenigde Staten gaan altijd prat op het verwezenlijken van the American Dream. Nu is het Claude Kiambe die volgend jaar in Zweden zijn Dutch Dream gaat verwezenlijken. Daar mogen we op de drempel van het nieuwe jaar samen best een beetje heel erg trots op zijn.