Burgemeesterswoning Halsema betaald van slavenhandel
De burgemeesterswoning van Femke Halsema aan de statige Herengracht nummer 502 is betaald uit de opbengsten van slavenhandel. De bekende advocaat Gerard Spong roept de GroenLinks-bestuurder om te verhuizen. Het verlaten van de ‘ enigszins groezelige achtergrond’ van haar woning zou volgens Spong een ‘optimaal moreel gebaar’ zijn.
De gemeente Amsterdam is in de ogen van Spong, die vandaag schrijft in een ingezonden stuk in De Volkskrant, een onbetwistbare witwasser van slavenopbrengsten.
De burgemeesterswoning wordt gebruikt als ontvangstruimte en op de bovenste etages woont Femke Halsema. Inmiddels is haar partner Robert Oeij verhuist naar hun huis in de polder boven Amsterdam-Noord. De twee besloten vorig jaar een punt te zetten achter hun relatie, maar zijn nog wel ‘dikke vrienden’.
Halsema bood al eerder excuses aan voor het slavernijverleden van de gemeente Amsterdam. De stad was mede-eigenaar van de Societeit van Suriname. Die gaf opdracht tot de slavenhandel. De burgemeesterswoning werd met de opbrengsten daarvan betaald.
Volgens Spong is dat vervolging wegens ‘witwassen’ van de opbrengsten uit een misdrijf nog steeds mogelijk is. Halsema kan volgens de advocaat nu een daad stellen, die ook nog eens vrij simpel is.
De Gemeente Amsterdam is er zelf vrij open over:
,,De eerste bewoner was Paulus Godin, een rijke koopman en bestuurder bij de West-Indische Compagnie. Hij gaf de opdracht voor de bouw van het pand, dat in 1672 werd opgeleverd. Godin bezat niet alleen het perceel aan de Herengracht, maar ook het aangrenzende perceel aan de Keizersgracht. Hierop werd een koetshuis gebouwd.
Als koopman, bestuurder en belegger was Godin betrokken bij de slavenhandel. Hij verkocht onder meer mensen als slaven aan plantage-eigenaren in onder meer naar ‘de West’ (Suriname en de Caraïbische eilanden) als ‘de Oost’ (toenmalig Nederlands-Indië). Hij stond hierin niet alleen. Veel bewoners van de stadspaleizen aan de Herengracht uit de 17de eeuw hadden belangen in de slavenhandel.”
Lees meer over de geschiedenis van de burgemeesterswoning HIER.