Bespaart déze minister Máxima een nieuw schandaal?
De Nederlandse Staat heeft een grote rol gespeeld bij de arrestatie van Transavia-piloot Julio Poch in Spanje. Volgens meerdere getuigen is de reden daarvan dat Máxima een nieuw schandaal rond haar vader Jorge moest besparen. Door een recent besluit van een minister lijkt dat schandaal nu achter gesloten deuren te blijven…
Julio Poch werd ten onrechte beschuldigd van misdaden onder het regime van dictator Videla in Argentinië. Hij zou piloot zijn geweest bij de vluchten in Argentinië waar tegenstanders van het regime uit vliegtuigen werden gegooid. De Nederlandse Staat werkte toen mee aan een constructie dat hij in Spanje kon worden gearresteerd.
Vragen over vader Máxima
Omdat wij geen mensen aan Argentinië uitleveren, zou Julio anders in Nederland zijn opgepakt en berecht. Maar dan zouden er vermoedelijk vragen komen over Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima: Als Poch in Nederland berecht zou worden, waarom was Jorge, die als staatssecretaris en minister onder Videla diende, dan wél altijd welkom in Nederland?
Door een arrestatie in Spanje kon de Nederlandse Staat claimen dat het hun zaak was en dat dit aan hen was. Meerdere mensen verklaarden dat dit inderdaad gebeurde om Jorge buiten de zaak te houden, meldt weekblad Story. Zo verklaarde voormalig Transavia-directeur Michiel Meijer dat een officier van Justitie hem had toevertrouwd dat er in de zaak van Poch ‘hogere belangen dienden en dat die te maken hadden met Zorreguieta en het koningshuis’.
Openbaar
Story meldt dat de Nederlandse Staat een jaar geleden Julio’s stilzwijgen kocht door een financiële schikking met hem te treffen. Toch leken de feiten boven water te komen: minister Ferd Grapperhaus zegde toe dat het complete archief naar de Tweede Kamer zou worden gestuurd en openbaar zou worden.
Opluchting
Maar minister Dilan Yesilöz, zijn opvolgster, draait deze beslissing nu terug. ,,Verstrekking van het archief kan verstrekkende gevolgen hebben voor meerdere betrokkenen, waardoor zij onevenredig benadeeld zouden worden”, is haar argument. Een besluit dat vermoedelijk voor opluchting zou zorgen bij de Oranjes, in het bijzonder bij Máxima.
Opmerkelijk
Geert-jan Knoops streed jarenlang voor gerechtigheid voor Julio en noemt dit besluit zeer opmerkelijk. ,,Het doet vermoeden dat er alsnog bepaalde personen of instanties beschermd moeten worden die kennelijk wat hebben te verbergen”, zegt hij in weekblad Story.