Beatrix Ruf is vertrokken. Ze houdt van kunst en kennelijk ook van geld…
De ongekroonde koningin van de Amsterdamse kunstwereld de Duitse Beatrix Ruf heeft haar biezen gepakt als artistiek directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Tonnen euro’s verdiende Ruf met haar kunstbedrijfje.
Via Currentmatters maakte Ruf, die niet alleen gek is van kunst maar kennelijk ook van geld, in 2015 een winst van meer dan vier ton. Dat blijkt uit het jaarverslag dat bij de Kamer van Koophandel waarover afgelopen week al door NRC werd gepubliceerd.
Dit schreef het Stedelijk vanochtend in een persbericht: ,,Zij doet dit in het belang van het museum, gelet op de speculaties in de media in de afgelopen weken, die mogelijk een impact kunnen hebben op de reputatie van het museum.”
Mevrouw Ruf wilde aanvankelijk niet ingaan op vragen over haar bijverdiensten. Een Amsterdamns gemeenteraadslid heeft uitgerekend dat bij een omzet van 2000 euro per dag Ruf heel veel dagen niet voor het Stedelijk heeft gewerkt, maar voor haar privébedrijf.
Hoe dit kan gebeuren ondanks het toezicht op de directie is de hamvraag. Het bestuur van het Stedelijk Museum heeft geen gelukkige hand. Want de voorgangster van Ruf, Anna Golstein vertrok al na een jaar dienstverband.
Overigens lag Ruf recent ook overhoop met een andere directeur Karin van Gilst, die streefde naar hogere bezoekersaantallen. Van Gilst vertrok onlangs.
De uit Duitsland afkomstige Ruf bekommerde zich hier minder om en zette juist in op het presenteren van Avant-gardekunstenaars. Geen crowdpleasers meer. In plaats van blockbusters als Malevich of Marlene Dumas exposeert zij liever werk van jonge kunstenaars die nog niet binnen de kunstcanon vallen.
Sinds 2014 daalde het aantal bezoekers met 20 procent, van 816.000 in 2014 naar 656.000 afgelopen jaar. Ook de publieksinkomsten van het museum zakten, vorig jaar met 22 procent.
Bovendien begrijpen ook veel mensen niets van de ingrijpende verbouwing die nu weer plaatsvindt bij het Stedelijk nadat het museum jaren dicht is geweest in verband met de herontwikkeling. Maar ook deze verbouwing liep vertraging op.