Arts: ‘Voedingssuplement Resveratrol dempt mogelijk corona’
Jos La Grande
- RIVM: 69 STERFGEVALLEN EN 44 NIEUWE ZIEKENHUISOPNAMES.
- MINSTE OPNAMES (44) IN ANDERHALVE MAAND
MEDISCH NIEUWS VANDAAG
- Niet-coronapatiënten melden zich weer voor zorg. ‘Voorheen deden ze dat niet uit angst voor besmetting of uit vrees de zorg extra te belasten’, aldus Kuipers (Erasmus). Hij houdt eind mei rekening met hernieuwde stijging van de aantallen patiënten op de ic’s (als gevolg van de mogelijke versoepelingen). (Telegraaf)
- ‘Houd de exponentiële krimp vol en ga dan testen/volgen’. Pleidooi wiskundige Slagter om lockdown vol te houden op basis van cijfermatige benadering ter voorkoming van een 2e golf. ‘Je komt er te laat achter dat het te laat is’. ‘Terug naar de situatie individueel testen en contactonderzoek’. Ook bondskanselier Merkel wil terug naar situatie dat er weer individueel contactonderzoek kan worden gedaan. (Op1)
- ‘Uit balans door virusdreiging’. Hulpverleners zien toename spanning, angsten of zelfs paniekaanvallen bij Nederlanders. Volgens psycholoog De Kok (MIND Korrelatie) kan dit leiden tot fysieke klachten: zweten en benauwdheid. (Telegraaf).
- Relatie Kawasaki en corona is nog onduidelijk. Groot-Brittannië: 19 kinderen, Frankrijk 15, VS 3. Ook in Nederland ‘enkele’ gevallen. ‘Maar niet alarmerend hoog’, aldus immunoloog Kuijpers (UMC) (Volkskrant)
- ‘Het gaat om kinderen met atypische vorm en een relatie met coronavirus. Is het toeval of niet? We weten nog niet zeker of er een link is’, aldus kinderarts Buddingh (Op1).
- Voorzitter Vereniging van Ouderengeneeskunde is verrast door plan min. De Jonge (VWS) voor ruimere bezoekregeling verpleeghuizen. Nieuwenhuizen noemt drie voorwaarden: 1) daling aantal nieuwe besmettingen in verpleeghuizen. 2) voldoende beschermende middelen en testen. 3) Een ‘goed doordacht’ plan van aanpak zijn: hoeveel en welke bezoekers worden ze getest en dragen ze beschermende kleding? (Volkskrant)
- Arbeidsmigranten in distributiecentra van (online)supermarkten lopen grote kans op besmetting met het coronavirus. (Investico, De Groene, Argos)
POLITIEK EN ACHTERGRONDEN
- Reconstructie: Hoe het crisisteam geen oog had voor drama verpleeghuizen. ‘De angst voor Italiaanse toestanden was de grootste motivatie in de eerste periode’, weet een deelnemer. ‘Alles werd daaraan ondergeschikt gemaakt.’ (AD)
- Van Dissel (RIVM) over verpleeghuizen: ‘Hebben we daar genoeg aandacht aan gegeven? We concentreerden ons in de beginfase heel erg op het in stand houden van de ziekenzorg en de ic-capaciteit, en dan zie je nu dat die kwetsbare groep erg getroffen wordt.’ (AD)
- Interview ex-premier Balkenende: ‘Op het moment dat er geen perspectief is, worden mensen onzeker en dan gaat de hoop op een gegeven moment weg.’ (Telegraaf)
- Tom-Jan Meeus in column: ‘Intussen wordt vanaf komende week, hoorde ik, de crisisorganisatie aangepast. Het crisiskabinet, de zogenoemde MCCb, staat op het punt van verdwijnen en wordt vervangen door een andere ministeriële commissie of een onderraad van de ministerraad. Het betekent dat de crisisaanpak zijn ambtelijke inbedding verliest en een puur politieke zaak wordt, met alle conflictstof die daarbij hoort. Binnen de coalitie wordt bovendien aangedrongen op een tweede richtinggevende toespraak van de premier: wat kan het land verwachten na het tweede crisiskwartaal, in september?’ (NRC)
- ‘Optimisme burgers bezorgt politici kopzorgen’. De schadelijke effecten van de maatregelen – economische neergang, eenzame ouderen – worden direct gevoeld, terwijl de positieve effecten minder goed zichtbaar zijn. ‘De situatie was nieuw en dat leverde angst en onzekerheid op. Het toverwoord is intrinsieke motivatie’, aldus prof. Van den Putte (gezondheidscommunicatie). (NRC)
- ‘Nederlanders zijn weer vaker op pad, maar meer te voet dan met de auto.’ Stijging 65plus (fietsen) het relatiefst het sterkst. Ook meer verplaatsingen naar winkels. Aldus Ned. Verplaatsingspanel. (NRC)
- ‘Kabinet: 110 miljoen naar arme sportclubs’. 11.000 sportclubs geholpen met huurkwijtschelding. (Telegraaf)
- Voet voor voetje voor voetje richting de uitgang van de lockdown. ‘De ergste crisis is voorbij, de economie en het sociale leven eisen hun rechten steeds meer op.’ ‘De politieke strijd over de beste aanpak van het virus zal terugkeren’, zegt prof. Yesilkagit (Int. Governance, Leiden). (Volkskrant)
- Lea Kant, een van de eerste coronapatiënten van Nederland, viert vol goede moed haar 50ste verjaardag. Haar man had al afscheid van haar genomen. ‘Ik kan niemand iets kwalijk nemen. Ik weet zelf ook niet hoe ik ben besmet met het virus. Ik ben niet in het buitenland geweest, mijn naasten ook niet.’ (AD)
- Reconstructie mondiale strijd mondkapjes: louche wereld en wildwestpraktijken. ‘De nood van de mondkapjes is zo hoog dat het mij niet uit maakt met wie ik handel. Als ik van Willem Holleeder mondkapjes zou kunnen kopen, zou ik dat ook doen’, aldus een bemiddelaar. Deals over miljoenen mondkapjes en missers. ‘Wat VWS betreft is hierbij deze casus hierbij gesloten’, besluit topambtenaar Van Raaij over de deal die meer dan 4,5 mln. dollar heeft gekost. (Volkskrant)
- ‘Historische daling bewoners zorgcentra’. Tussen 1 januari en 27 april daalde het aantal bewoners van 120.000 naar 105.000, meldt het CBS. Dat is een afname van ruim 12%. Er komen nog amper nieuwe bewoners bij. (AD)
- Ziekenhuizen Rotterdam en Zeeland hervatten reguliere zorg: het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht, het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem en de ziekenhuizen in Zeeland. (ANP)
MEDICIJNEN
- Producent van Remdesivir krijgt toestemming van Amerikaanse FDA om medicijn te gaan testen op mensen. (NYT)
- Coronapatiënten op de ic hebben een hoge hoeveelheid leptine in het bloed. Die stof veroorzaakt onder andere trombose. Peter van der Voort van het UMC Groningen houdt het voor mogelijk dat voedingssupplement Resveratrol een rol kan spelen om het ziektebeeld van corona ‘te dempen’. Van der Voort noemt het een ‘veelbelovend middel’, maar wijst erop dat het wel wetenschappelijk goed onderzocht moet worden. ‘Als je het middel vroeg neemt tijdens je ziekte, heb ik goede hoop dat je het ziektebeeld wat kan dempen.’ (Jinek)
- ‘De machtsstrijd om het vaccin is nu al begonnen’. Het Serum Institute of India is binnen enkele weken klaar met twintig tot veertig miljoen doses. Het eerste vaccin kan dan al beschikbaar zijn in september of oktober, verkondigde directeur Poonawalla. ‘Een vaccin tegen Covid schreeuwt om een multilaterale aanpak’, aldus deskundigen, onder wie prof. Yamey (Duke University). De Europese Unie start maandag een donatiemarathon (€7,5 mld) om gelijkwaardige toegang tot tests voor iedereen te garanderen. (NRC)
ECONOMISCH NIEUWS VANDAAG
- 2 mln. werkenden loonsteun van de overheid krijgen. Bijna 2 miljard euro uitgekeerd aan bedrijven. Aldus min. Koolmees (SoZa). 300.000 zelfstandigen hebben zich bij gemeente gemeld voor bijstand. (Telegraaf)
- Vastgoedbedrijf Klépierre eist dat zijn huurders in Hoog Catharijne onmiddellijk de deuren openen voor het publiek als er geen verbod geldt. ‘Winkeliers moeten zich aan huurverplichtingen houden’. (Telegraaf)
- Interne strijd om loonoffer KLM barst los. Piloot kost KLM 20.000 per maand. (Telegraaf)
- Het nieuwe vakantievieren: breng uw eigen toilet mee. In Zeeland en Noord-Brabant mogen campings, vakantieparken en hotels hun deuren weer openen. Mits de gasten over eigen sanitair beschikken. (Volkskrant).
- ‘Het is NOW of nooit voor minister Koolmees’
- Oproep Horeca aan het kabinet in paginagrote advertentie in het FD. ‘We hoeven geen applaus, maar willen wel dat er voor de horeca gezorgd wordt’.
- ‘Vangnet voor bedrijven in nood verder uitbreien’. Aldus ONL-voorman Biesheuvel. MKB pleit voor tweede noodpakket en maatwerk. ‘De seizoensgebonden sectoren, zoals strandtenten, hoveniers, ijssalons en bijvoorbeeld campings, vallen nog steeds tussen wal en schip. Wij pleiten ervoor om maatwerk voor deze sectoren te maken.’ (AD)
- ‘OV-bedrijven willen verplichte mondkapjes voor alle reizigers.’ Aldus een advies van het NOVB. (RTL)
BUITENLANDS NIEUWS VANDAAG
- Russische premier Misjoestin in ziekenhuis met corona. Ook andere leden kabinet besmet. Kritiek op Poetin groeit. (Volkskrant)
- Italië, Frankrijk en New York melden elk minder dan 300 doden. (RTL)
- WHO slaat terug: ‘Landen hadden tijd genoeg om zich voor te bereiden’. ‘Op 30 januari riepen we een internationale gezondheidsnoodtoestand uit’, aldus voorzitter Tedros Adhanom Ghebreyesus. ‘Op dat moment waren er 82 geregistreerde besmettingen buiten China en nog geen doden. Alle landen hadden dus genoeg tijd om zich voor te bereiden op het coronavirus.’
- Witte Huis wil NIET dat dr. Fauci (hoofdviroloog) meedoet aan een hoorzitting bij het Congres. Verklaring Witte Huis: Fauci heeft het te druk. (NYT)
- New Jersey rapporteert meer doden dan New York (NYT).
- China verzet zich heviger tegen onderzoek coronavirus. Diplomatieke banden en wereldhandel staan onder druk. (FD)
COMMENTAREN KRANTEN
- De Telegraaf: Matiging van loonkosten is essentieel voor het voortbestaan van vele bedrijven. Aan dat voortbestaan hebben de werkenden uiteindelijk meer dan nu een paar procent extra met een grotere kans op het omvallen van bedrijven.
- AD: We moeten als samenleving kijken hoe we dit met elkaar zo goed mogelijk kunnen oplossen. Het kabinet moet daarbij besluiten nemen op basis van wat mogelijk is. Niet door de oren te laten hangen naar de personen met de grootste mond.